Klippansoffor i betong blev till konst

Publicerad:

Vad blir det om man kombinerar Klippans kommun, IKEA och tre konstnärer? Jo, ett färgstarkt och sittvänligt konstprojekt.

Genom åren har möbelföretaget IKEA namngett sina möbler efter svenska städer och när en liten praktisk tvåsitssoffa skulle lanseras 1979 var det Klippans tur att låna ut sitt namn.

Klippansoffan blev en osedvanligt populär möbel, inte minst tack vare dess praktiska storlek, billiga pris och utbytbara klädsel och är i dag den äldsta soffmodellen i IKEA´s ordinarie sortiment.

Soffans popularitet och koppling till kommunen i nordvästra Skåne ledde fram till att en motion lämnades in till kommunfullmäktige med förslag om att låta tillverka betongsoffor som skulle placeras ut runt om i Klippans kommun. Frågan stöttes och blöttes men ett år senare togs beslut att godkänna och påbörja konstprojektet.

Efter att IKEA gav sitt godkännande beställde Tekniska förvaltningen sex soffor i betong och sedan anlitade Kultur- och fritidsförvaltningen tre konstnärer som fick i uppdrag att smycka sofforna.

Konstnären Henrietta Kozica spraymålar en av betongsofforna.

Valet av konstnärer föll på Jasmine Cederqvist från Ljungbyhed och Henrietta Kozica och Tim "Timmey" Nedrup som båda bor i Höganäs.

Under några veckors tid i juni höll de tre konstnärerna till i den gamla fabrikslokalen Karossen. Där använde de sprayfärger, traditionella målarfärger och schabloner för att skapa fantasifulla mönster som täckte de två ton tunga betongsofforna.

Till sist försågs sofforna med en skyddande lack innan de slutligen placerades ut på olika platser runt om i kommunen där de förhoppningsvis kommer att förgylla vardagen för kommuninvånare och turister en lång tid framöver.

Här kan du se de olika sofforna

Färgerna och uttrycket på soffan utanför Klippans bibliotek och konsthall symboliserar växande och kunskap, natur och kultur. Löven är ett återkommande tema på samtliga tre soffor som Jasmine målat. De knyter an till hennes sommarutställning 2020 i konsthallen där naturen och det ekologiska kretsloppet har en central roll. På soffan finns även citat av poeterna Walt Whitman och William Blake vars dikter återspeglar detta tema.

Plats: Biblioteket/Konsthallen i Klippan
Målad av Jasmine Cederqvist

Den här soffan hyllar Östra Ljungbys stolthet, sångerskan Marie Fredriksson. Färgerna ska symbolisera Söderåsen så som den ser ut i fjärran när man ser den från Östra Ljungby. Bladverket står för det vackra landskapet. Skimret är tänkt att föra tankarna till Marie Fredrikssons fantastiska karriär. Texterna är från tre av hennes vackraste och mest älskade låtar och symboliserar hennes fina, djupare sidor.

Plats: Busshållplatsen i centrala Östra Ljungby (Stationsgatan)
Målad av Jasmine Cederqvist

Motiven på soffan är en hyllning till Ljungbyheds långa och anrika flyghistoria. Flygplanen som syns på soffan föreställer några av de skolflygplan som använts på Krigsflygskolan F5. På framsidan är det jetflygplanet Sk 60 Saab 105 och uppvisningsgruppen Team 60. På baksidan flyger en Sk 11 Tiger Moth över Söderåsens siluett. Lövmönstret och färgerna ska symbolisera det natursköna landskapet som omger Ljungbyhed.

Plats: Ljungbygården i Ljungbyhed
Målad av Jasmine Cederqvist

En klargul kreation som är prydd med konstnären Tim "Timmey" Nedrups signumfigur, en fågel som för tankarna till den Nya Zeeländska kiwin. Denna soffa skiljer sig från de andra eftersom den är uppkopplad på fjärrvärmenätet och värms upp till förmån för alla frusna själar som behöver vila benen.

Plats: Aktivitetsparken vid Sågen i Klippan
Målad av Tim "Timmey" Nedrup

Färger och mönster på soffan för tankarna till teglet på Sankt Petri kyrka som ligger ett stenkast från soffan. Här finns även inslag av pärlemor i färgvalet vilket symboliserar den pärla som kanske en gång funnits i kyrkans dopfunt, en mussla från Indiska Oceanen. Pianot på baksidan av soffan symboliserar musiken som spelas både i kyrkan och i stadsparken.

Plats: Stadsparken i Klippan
Målad av Henrietta Kozica

Här har lekfullheten i naturen fått en central plats. Det är upp till betraktaren själv att avgöra vad det är för figurer som syns på soffan, men några kanske man säkert få syn på om man dyker ner i dammen vid Kopparmöllan.

Plats: Busshållplatsen i Stidsvig
Målad av Henrietta Kozica

Den här soffan har hämtat inspiration från många platser i Klippan. Den vita pläden för tankarna till Yllefabriken medan maskindelarna för påminner om gamla industriverksamheter i Klippan, som Bruket och läderfabriken.

Plats: Stationen i Klippan
Målad av Henrietta Kozica

Konstnären Henrietta Kozica i Klippansoffan som står intill tågstationen.