Klippan vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt 2020 i Skåne

Publicerad:

Klippans kommun hamnar på första plats och kammar därmed hem priset för Bästa Tillväxt, som delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna. En bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet är ett måste för att ligga i toppskiktet.

Utmärkelsen, som delas ut av Syna sedan 2007, går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året.

I Klippans kommun är det 33 företag som uppfyller samtliga kriterier.

Det är tredje gången som Klippan tar förstapriset och det är sjätte året i rad som vi ligger bland de tre bästa.

Vad är hemligheten bakom framgången?

– En stor del av det beror på att vi har företagare här som tror på framtiden och vågar satsa. I kommunen har vi medvetet arbetat på att ha en god dialog med våra företagare och att förenkla så mycket som möjligt för dem, till exempel när det gäller att söka tillstånd, säger Anders Lindberg, näringslivschef i Klippans kommun.

Synas mätning utgår från faktiska resultat och visar hur näringslivet mår. De senaste årens fina placeringar i toppen säger en hel del om detta. Men, även i Klippans kommun finns företag som kämpar för sin överlevnad, inte minst nu i pandemitider.

– Näringslivet i Klippans kommun består av många enmans- och fåmansbolag, vissa av dessa har det svårt just nu. Å andra sidan har vi även de som det går väldigt bra för, men spannet mellan ytterligheterna har ökat markant. För de flesta företag funkar det helt okej, om än med någon nedgång och det ser vi i detta resultat.

Tydlig strategi för fortsatt framgång

Att hålla igång arbetet för att det ska vara enkelt att vara företagare i Klippan, är en del i näringslivsenhetens strategi för fortsatt framgång.

– Det vi som kommun kan bidra med är att arbeta vidare med att det ska vara enkelt att vara företagare i Klippan. Det gäller att vi är lyhörda för företagens önskemål och behov samt att näringslivet har rätt förväntningar på det vi kan leverera. Information till företagare och en ökad förståelse för företagandets villkor i vår egen organisation, tillsammans med förenklade processer vid tillståndsansökningar, är viktiga ingredienser i ett starkt näringslivsklimat. Vi kan verka för och marknadsföra en företagarvänlig miljö, men sedan är det våra företagare som sätter Klippan på kartan, säger Anders Lindberg.