Kyld mat ger mer tid till omvårdnad

Publicerad:

Exempel på en måltid från Klippans kommun. Fotograf Olof Abrahamsson.

I maj blir det nya rutiner för de som är beviljade matdistribution via hemtjänsten i Klippans kommun. Maten kommer att levereras en gång i veckan och vara kyld istället för varm. Ändringen görs för att säkerställa kvaliteten till kunden och att hemtjänstpersonalen ska få mer tid till att utföra omvårdnadsarbete.

Med start i mitten av maj kommer maten från hemtjänsten att levereras en gång i veckan istället för varje dag. Maten kommer fortfarande att lagas i Klippans kommun, av vår egen personal i tillagningsköket på Snyggatorpskolan. Efter tillagning kyls maten snabbt ner till +3°C. Därefter läggs maten i portionsförpackningar som försluts med plastfilm. Den snabba nedkylningen medför att maten får ett bättre näringsinnehåll jämfört med den mat som varmhållits. Även smaken bibehålls bättre vid snabb nedkylning.

- Vi ser stora fördelar med att samarbeta förvaltningsövergripande för medborgarna i Klippans kommun. För hemtjänstpersonalen innebär det större fokus på omvårdnadsarbetet, säger Ingela Holmström, Avdelningschef för äldreomsorgen.

Med den nya rutinen kommer personal från måltidsenheten att leverera maten istället för hemtjänstens omvårdnadsvårdpersonal. På så vis kan hemtjänstpersonalen fokusera mer på omvårdnaden hos de kunder som har ett stort omvårdnadsbehov. Kunden har flera rätter att välja på varje vecka och kan välja samma maträtt till flera dagar om så önskas. Menyn byts ut med nya rätter varje vecka och den anpassas efter storhelger, högtider och säsong. Priset per portion förblir oförändrat.

- Kyld mat ökar flexibiliteten för kunden. De kan välja när på dagen de vill äta och vilken rätt utifrån sin beställning, säger Lill Spenninge, Måltidschef på Måltidsenheten

I och med att maten levereras kyld kan kunden själv välja när den vill äta och behöver inte vara hemma och vänta på matleverans varje dag. Maten kan värmas i både mikrovågsugn eller i vanlig ugn i den förpackning som maten levereras i. Hemtjänstens personal hjälper till vid uppvärmning av maten om kunden är beviljad det och hjälper även till att göra beställningen för matleveransen.