Matlagning vid kris på menyn

Publicerad:

Foto: Thomas Henrikson, MSB.

Livsmedel är temat för årets krisberedskapsvecka. För att uppmärksamma det, och för att informera om krisberedskap, är matlagning vid kris ett tema i skolmatsalarna under veckan.

Idag var det dags för ett besök på Antilopenskolan. Jonas Bjälkengren, områdeschef för måltid, står redo att bjuda eleverna på ett litet smakprov.

På krisberedskapsmenyn står en god gryta, lagad med ingredienser som passar utmärkt i en krislåda.
- Vi har till exempel krossade tomater, gröna linser, makaroner och buljong, berättar Jonas. Det är varor som kan lagras i rumstemperatur och som har minst ett års hållbarhet.

- Till denna typen av mat behövs dessutom inget vatten utan pasta och bönor och linser kan kokas i de krossade tomaterna. Den går bra att laga på spritkök eller på en grill utomhus.

Under veckan få eleverna också information och tips kring matlagning vid kris och vad som är bra att tänka på när det kommer till krisberedskapen hemma.
- Vi har fått mycket positiva reaktioner från eleverna, fortsätter Jonas. Och de berättar att de ska prata krisberedskap där hemma.

Mer om krisberedskapen i Klippan och nyttiga länkar finns här.

Frivilliga resursgruppen (FRG) har varit med hela veckan och delat ut information och pratat med lärare och elever. Ett stort tack för ett gott samarbete!

 

Jonas Bjälkengren i matsalen på Antilopenskolan.