Miljöfrågor kombinerat med musik blev till Leaderprojektet Expose it

Publicerad:

Leaderprojektet Expose it kombinerar miljöfrågor med musik.

Unga människors oro för klimatförändringar och ohållbara miljölösningar fick Klippanföreningen Teater Amabile att fundera över hur vi tillsammans kan lindra oron. Resultatet blev Leaderprojektet Expose it, där föreningen i samarbete med Klippans kommun och Studiefrämjandet delar med sig av sin kunskap.

– Är man orolig över något så behöver man lära sig mer om det man oroar sig för. Och i detta fall handlade det om att vi vet att många, i synnerhet unga, oroar sig för klimatet och miljön. Ett sätt att lära sig mer om klimat- och miljöfrågor är att använda skapande form, berättar Heléne Lindquist, projektledare för Leaderprojektet Expose it.

Stor kraft i ungas engagemang

Hon är en del av föreningen Teater Amabile, som såg kraften i ungas engagemang och möjligheterna i att vi tillsammans arbetar för att ta oron på allvar.

Kombinationen av ett angeläget tema och att fånga människors engagemang i miljö- och klimatfrågor, som samtidigt främjar lokal attraktivitet och kunskapsbyggande mellan människor, gjorde att Leader nordvästra Skåne med Öresund gav tummen upp.

– Först ville vi lära oss mer om frågorna. Vi gick på föreläsningar och studiebesök hos företag som jobbar med klimatet på olika sätt. Det gav inspiration, säger Heléne Lindquist.

Människor i alla åldrar, från 5 till 75 år, bjöds in för att arbeta med musik- och filmskapande som grund i Expose it. Med musiken som verktyg öppnade man upp för samtal. Text och musik som är viktig och kan påverka, skapades.

Tio musikvideos blev resultatet

Nu kan resultatet ses och höras. Med tio musikvideos, framförda av tio olika bandkonstellationer vill deltagarna i Expose it – drygt hundra personer har varit engagerade – förmedla sina viktiga budskap.

Tisdagen den 8 december släpps deras musikvideos via projektets facebooksida.

Lördagen den 12 december med start klockan 18.30 livesänder man från Norrehus.

– Då visar vi våra musikvideos, så det är alltså ingen som spelar live då, eftersom det inte går med tanke på pandemin. Vi berättar då också mer om projektet och hur vi arbetat, säger Heléne Lindquist.

Kostnadsfritt att se livesändningen

Du som vill kolla behöver inte föranmäla dig och det kostar inget heller. Det är bara att glida in på deras facebooksida.

Här har du adressen till facebooksidan: https://www.facebook.com/Expose-It-511971945996708länk till annan webbplats

Vill du redan nu se en trailer om Expose it, så titta här: https://www.youtube.com/watch?v=61F3xoMtgpMlänk till annan webbplats

För att läsa mer om projektet går du in på deras hemsida www.exposeit.nulänk till annan webbplats