Nedskräpning i naturen

Publicerad:

Under vecka 20 kommer barn och ungdomar i Klippans kommun delta i Skräpplockardagarna, ett arrangemang som skapats av Håll Sverige Rent. I samband med detta publicerar vi några artiklar om skräp, denna gången om det som hamnar i naturen.

En del av allt skräp som slängs hamnar tyvärr ute i vår natur. Det har dumpats på en plats för att någon vill bli av med det. Kanske för att slippa betala avgiften det kan kosta att lämna det på rätt ställe, av lathet eller andra skäl. Oavsett ska skräp aldrig hamna i naturen eftersom det skadar miljön men även djur och människor. Vad många inte tänker på är att all nedskräpning faktiskt är ett miljöbrott.

Givetvis är det nedskräparen som ska plocka upp efter sig. Eftersom det är svårt att hitta den skyldige är det nästan alltid kommunen som får i uppgift att plocka upp skräpet vilket kostar tid och pengar som kunde gått till något mycket bättre i kommunen. 

Men vad händer då med det slängda skräpet? Helen Amilon, Arbetsledare på tekniska förvaltningen berättar:
”Vi får in tips genom bland annat Söderåsens miljöförbund, ”Fixa min gata”, Facebook eller ringer privatpersoner till kundtjänst eller direkt till oss. Det kan röra sig om allt från en liten plastkasse med skräp till stora dumpningar med hela bohag och byggavfall som slängs i naturen.
Fixa min gata är bra, där kan personen som lämnar in uppgifterna, kort redogöra vad dem hittat, ta bilder och genom gps lämna en markering på kartan. Då får vi en tydlig bild på vad och hur mycket det rör sig om, och kartan gör att det blir mycket lättare att hitta.
Mindre nedskräpningar försöker vi ta direkt när vi får det till oss. De större dumpningar som inte är akuta (där det inte finns exempelvis kemikalier som står och läcker eller om det ligger olämpligt) brukar vi samla till ett ärende och sedan hämta in med vår lastbil och grävare.
Det vi kan sortera separerar vi för att det ska komma på rätt ställe på återvinningen, men hushållssopor och säckar med blandat avfall lämnas som det är till återvinningen.
För år 2019 hade vi kostnader för 488 000 för hantering av skrotbilar och dumpningar.”

Om det inte går att reda ut vem som skräpat ner, så har fastighetsägaren och kommunen ett ansvar att städa upp.

Mer info om nedskräpning i naturen hittar du även på Söderåsens miljöförbunds hemsida www.smfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om du vill anmäla en nedskräpning i kommunen gör du det enklast via Fixa min gata.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster