Nya lunchbrickor lyfter skolrestaurangerna

Publicerad:

Lill Spenninge, måltidschef på Klippans kommun, visar de nya brickorna som lanserats på Ljungbyhedsskolan.

Nu har Ljungbyhedsskolans matsal får nya lunchbrickor. De gamla enfärgade har ersatts av nya försedda med historiska motiv från bygden. De fina brickorna är en del i det framgångsrika arbetet som måltidsenheten på Klippans kommun bedrivit de sista åren.

Här kan du se en film där Lill berättar om måltidsenhetens arbete med att förnya skolköken i kommunen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nu kan elever och personal på Ljungbyhedskolan titta på historiska bilder från hembygden under tiden de äter sin lunch. Måltidsavdelningen på Klippans kommun har tagit fram nya lunchbrickor med motiv tagna av Axel Blomgren, en fotograf som dokumenterade livet i Klippans kommun från 1897 till 1955.

På brickorna finns elva olika motiv som alla har en anknytning till Ljungbyhed. Där syns bland annat Elsa Andersson, den första kvinnan i Sverige att ta flygcertifikat. På en annan bricka syns uniformsklädda soldater ur Skånska Dragon- och Husarregementet som höll till i Ljungbyhed.

Brickorna är en del i ett framgångsrikt arbete med att förändra matmiljöerna på Klippans skolor, ett arbete som påbörjades 2015 då Lill Spenninge tog över som måltidschef i kommunen.

Åbyskolans skolrestaurang.

Den första matsalen att renoveras var Åbyskolans, en gymnasieskola i centrala Klippan. Med tuff färgsättning, nya möbler, delvis byggda av fastighetsavdelningen på kommunen, och ett modernt funktionellt storkök skapade man ett vinnande koncept som nu står som modell för andra skolkök i Klippans kommun. Utöver det visuella har fler skolrestauranger i kommunen infört en Prova på-ö där kökspersonalen kan lansera nya rätter som elever och skolpersonal får provsmaka. På så vis entusiasmeras kökspersonalen som får jobba kreativt och eleverna får en chans att utöka sina smakpaletter.

Förändringsarbetet har gjort stor skillnad. Enkäter visar att eleverna är nöjda med maten och miljön och även kökspersonalen trivs bättre vilket märks inte minst på färre sjukdagar.

Brickorna med bilder från Blomgrens arkiv är otroligt uppskattade och har i dagsläget införts på tre skolor kommunen och även på Senioren, en lunchrestaurang för alla pensionärer som drivs av kommunen.