Ny träskulptur förskönar Aktivitetsparken

Publicerad:

Konstnären Leonard Anton i sin nya träskulptur Fjärilshuset.

Leonard Anton älskar att skulptera i trä. Fjärilshuset är hans senaste tillskott i Klippanmiljön. (FOTO: Peter Helperin)

Fjärilshuset kallas Leonard Antons träskulptur som invigdes i Aktivitetsparken i Klippan sista torsdagen i oktober.

Leonard Anton bor i Klippans kommun sedan sex år tillbaka. Hans träskulpturer, som finns på flera ställen runt om i kommunen, förskönar omgivningarna. Fjärilshuset är ytterligare en vacker skapelse i Klippan.

Leonard Anton, som hellre kallar sig en människa som analyserar och reflekterar över sin omvärld, än konstnär, älskar att jobba i trä.

 ­– Det är det mest traditionella, det renaste som finns att arbeta i. Det är så levande och berör mycket av oss människor. Och det blir ju aldrig omodernt, säger Leonard Anton.

Den spännande formen på skulpturen är orienterad som en kompass och pekar ut väderstrecken. Leonard Anton hittade inspirationen i en kultur från flydda tider.

 ­– Jag har tidigare byggt ett vikingaskepp, det finns ju i Elfdalen. Och Fjärilshuset är inspirerat av gamla vikingahus, med samma struktur.

Klippans kultur- och fritidschef Arne Amnér är glad över den nya skulpturen.

 ­– Den är fantastisk, den är verkligen något utöver det vanliga. Det ser ut som en fjäril, med lite fantasi, säger Amnér.

Skulpturen är inte bara något vackert att vila ögonen på. Den är interaktiv och går att kliva in i. Väl inne finns knappar att trycka på och när det är gjort bjuds besökaren på allt möjligt. Musik, sagor ­– och fågelläten. Närmare bestämt kungsfiskarens läte. Vad kan vara mer passande med tanke på att kungsfiskaren är Klippans kommunfågel?

 ­– Skulpturen gör att det blir mångfald i parken, vi får ett kulturellt inslag också. Där ska finnas något för alla, är ju tanken, säger Arne Amnér. 

Välkommen till Aktivitetsparken och titta in i Fjärilshuset!

En skulptur i trä som liknar en fjäril.

Fjärilshuset är väl värt ett besök.