Nytt företag satsar på Ljungbyhed

Publicerad:

GreyBird Pilot Academy flyttar sin svenska trafikflygarutbildning till Ljungbyhed och därmed har ännu ett företag etablerat sig i Ljungbyhed Park.

GreyBird Pilot Academy etablerade sig i Sverige och Trollhättan hösten 2017. Företaget har sitt huvudkontor på Århus flygplats i Danmark. GreyBird Pilot Academy har nu tillsammans med Peab hittat en bra samarbetsform för att kunna ge stabilitet och hög kvalité i det långsiktiga arbetet med Ljungbyheds flygplats. Företaget kommer att husera i 4.000 kvm skolbyggnader på området.

- Vi är mycket glada för och känner stor tilltro till denna satsning som kommer att befästa Ljungbyhed som en central punkt vad gäller flygutbildning i Sverige och Skandinavien. Vi startar trafikflygarutbildningen i Ljungbyhed den 1 oktober i år, säger Peder Strauss, VD GreyBird Sverige.

Satsningen är en del i utvecklingen till ett flygcenter i Ljungbyhed Park med flera olika flygrelaterade verksamheter. Redan 2017 startades drönarutbildning på området och nu GreyBird trafikflygarutbildning. GreyBird utgör även ett bra komplement till Lunds Universitets sedan flera år tillbaka etablerade trafikflygarutbildning.

- Det känns fantastiskt att vårt arbete tillsammans med Klippans kommun och Ljungbyhed Air nu bär frukt. Satsningen på att utveckla flygplatsen istället för att lägga ner den har visat sig vara ett bra beslut, etableringen kommer att skapa positiva synergier till orten och näringslivet samt till redan etablerade verksamheter på området. Det säger Lars Wennergren, förvaltningschef för Ljungbyhed Park som drivs av Peab.

- Klippans kommun är en av fyra parter i Ljungbyhed Air som har uppdraget att utveckla den flygrelaterade verksamheten på Ljungbyhed Park. De tre övriga är ägarna PEAB, Lunds Universitet samt Region Skåne. Ljungbyhed Air bildades 2012 men har under de senaste åren intensifierat ansträngningarna för att utveckla området. Därför är det enormt glädjande att vi nu har fått GreyBird Pilot Academy på plats, säger Kerstin Persson, kommunalråd i Klippans kommun

- Greybird kompletterar verkligen den verksamhet vi sedan många år redan har på området, dvs. Trafikflygarhögskolan, Flygteknikcenter i kommunal regi med flygmekaniker och flygteknikerutbildningar samt Drönaroperatörsutbildningen i Folkuniversitets regi. Vi har verkligen försökt att få intressenter inom branschen att se den unika potential som vi har i Ljungbyhed och denna satsning kan leda till ytterligare etableringar. Ett stort tack till alla involverade som gjort detta möjligt och välkomna GreyBird till Klippans kommun! fortsätter Kerstin Persson.