Offentliga måltider i fokus den 15 oktober

Publicerad:

Pumpasoppa och örtbröd står på smakprovningsmenyn i Klippan när den Offentliga måltidens dag arrangeras här och runt om i landet den 15 oktober. Smaklig måltid!

Visste du att ungefär tre miljoner svenskar äter lunch som tillagats i offentlig regi varje vardag? Det kokas spaghetti, steks köttbullar och hackas salladsingredienser så det står härliga till runt om i de olika tillagningsköken. Klippans kommun är inget undantag.

Vi tittar in i Snyggatorpsskolans fräscha matsal en helt vanlig tisdag vid lunchtid. Vid några av borden sitter elever redan och äter. Andra skolbarn står och väntar på att få komma in. Händerna är noggrant tvättade och de släpps in klassvis enligt ett rullande, till synes välfungerande, schema.

Spännande specialbord
De får denna dag välja mellan fiskgratäng eller zucchini- och tomatlåda, kombinerat med en välfylld salladsbuffé. Och så några specialare på ett särskilt serveringsbord i mitten. ”Prova på” och ”Nyheter” står det på skyltar ovanför ett antal skålar och fat, fyllda med en mängd överraskande och färgglada blandningar, röror och enstaka ingredienser.

Prova-på-konceptet är väletablerat här, i synnerhet just på Snyggatorpsskolan. Redan för ungefär ett år sedan lanserade man det så smått. Numera är det ett stående inslag.

– Det tar ju lite tid innan nya saker landar hos våra matgäster, men det har börjat sätta sig ordentligt nu, tycker jag. Många av eleverna går dit och väljer något de tycker ser gott ut, säger Lill Spenninge, måltidschef vid Klippans kommun.

Minskar på matsvinnet
Birgitta Olsson som är tillförordnad områdeschef på Snyggatorpsområdet, har sett på nära håll hur prova-på-bordet utvecklats det senaste året. Inte nog med att det blivit allt mer populärt bland måltidsgästerna, det har dessutom blivit ett sätt att minska på matsvinnet och därmed bidra till hållbarhet.

– Till exempel om vi har filmjölk som bara har kort hållbarhet kvar och kanske inte så stor mängd, ja då gör vi vår egen färskost som blir jättegod. Andra typer av rester kan kombineras och kryddas och bli till nya, spännande röror som platsar på prova-på-bordet. Visst händer det att en del av skålarna står orörda, men annars brukar det mesta gå åt, säger Birgitta Olsson.

Den offentliga måltidens dag blir startskottet på vägen mot att ha prova-på-bord på alla kommunala skolor och förskolor i Klippans kommun. De som tycker att pumpasoppan, som står på smakmenyn den 15 oktober, är en riktig vinnare kan norpa med sig ett receptkort och laga till samma måltid hemma också. Mums filibabba!

Lill Spenninge och Birgitta Olsson är glada och stolta över att kunna erbjuda smakprover.

Lill Spenninge och Birgitta Olsson är glada och stolta över att kunna erbjuda smakprover.