Säkra besök på kommunens vård- och omsorgsboenden

Publicerad:

Från och med den 1 oktober har du som anhörig möjlighet att besöka en närstående som bor på något av våra vård- och omsorgsboenden. För att säkerställa att vi inte får smittspridning i verksamheterna arbetar vi med Säkra besök. 

Inför besöket
Innan besöket hör du av dig till boendet din anhöriga bor på för att boka en tid för besöket. Detta för att maxantalet av två besökare per enhet ska hållas. Om du inte bokat i förväg kommer du inte ha möjlighet att besöka boendet. Vi tar inte emot besök när de boende har måltider.

Inför besöket måste du vara helt symtomfri och du ska även fylla i en hälsodeklaration på plats. Där anger du bland annat om du de senaste 48 timmarna har haft symtom som exempelvis feber, halsont eller snuva.
För att skydda de boende och personalen kommer du bli nekad att besöka din anhöriga om du uppvisar symtom eller anger att du under de senaste 48 timmarna haft något av de symtomen som står med i hälsodeklarationen.

Under besöket
Innan du går in på boendet ska du tvätta och sprita händerna. Det finns tvättmöjligheter och handsprit tillgängligt vid entrén.

Säkra besök innebär även att du som besökare alltid har sällskap av någon i personalen när du går till och från din anhörigas lägenhet där besöket sker. Och såklart ska du hålla det av Folkhälsomyndighetens rekommenderade avståndet även här. Du får inte vistas i de allmänna utrymmena på boendet.

I våra verksamheter
Säkra besök innebär att medarbetarna på våra vård- och omsorgsboenden tar ansvar för att besöket är tryggt för dig som hälsar på din anhöriga, för alla boenden samt för personalen.
Bland annat genom att alla tagytor desinficeras efter varje besök, att vi är tydliga i informationen kring de riktlinjer som gäller för hygien och avstånd samt nekar besök om besökaren uppvisar symtom.

Om vi skulle få en smittspridning på något av våra vård- och omsorgsboenden så kan det tillfälligt stängas för besökare.