Så påverkar tobak vår miljö

Publicerad:

Under vecka 20 kommer barn och ungdomar i Klippans kommun delta i Skräpplockardagarna, ett arrangemang som skapats av Håll Sverige Rent. I samband med detta publicerar vi några artiklar om skräp, denna gången om hur tobak påverkar vår miljö.

Visste du att det slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år?

Att slänga fimpar på marken räknas som ringa nedskräpning vilket innebär att det inte är straffbart. Man kan alltså inte få böter för att man slänger sin färdigrökta cigarett på marken, däremot bör man känna till att fimpar ställer till med stora skador i naturen.

Cigarrettfiltret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön. De miljarder fimpar som slängs på gator och torg varje år, de motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer. Varje år. Och det tar nästan 100 år innan mikroplasten från fimpen försvinner, om den ens gör det.

I fimpen finns farliga ämnen, bland annat kadmium som även finns i batterier, och såklart finns det nikotin i fimpar. Studier visar att lakvatten från fimpar är akut giftiga för fiskar och andra vattenlevande organismer. Och de är säkerligen inte hälsosamma för småbarn som mot bättre vetande tar en fimp i munnen som barnet hittat på lekplatsen.

Förutom att fimparna ligger och skräpar överallt på gator och torg så slinker de lätt ner i dagvattenbrunnar och sköljs ut i sjöar och hav där de fortsätter sprida sina gifter. I EU-direktivet om åtgärder för vissa engångsprodukter av plast införs nu ett producentansvar för fimparna.

Fimpar är svåra att plocka upp. De är ju så många, och hamnar lätt mellan stenar och inne bland buskar och rabatter.

Kort och gott, släng inte fimpar på marken eller i naturen! Släng dem där de hör hemma eller skaffa en bärbar askkopp/skräpdosa där du kan lägga fimpar så länge. Din lilla fimp som du väljer att inte slänga på fel ställe, det gör faktiskt skillnad

Läs mer om Skräpplockardagarna på Håll Sverige Rent.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om skräp i naturen.