Tusen lyktor ska lysa upp Allétorget

Publicerad:

”Alla barn är viktiga, du och du och jag – alla är lika bra!” Så sjunger barnen på förskolan Antilopen medan de målar lyktor som ska tändas på Allétorget den 23 november när vi uppmärksammar barnkonventionen.

Tusen lyktor är ett arrangemang i hela Sverige där ljuslyktor som tillverkats av barn på förskolor, pedagogisk omsorg, fritidshem och ungdomsverksamhet tänds i syfte att uppmärksamma barnkonventionen.

Under november har förskolorna runt om i kommunen arbetat med barnkonventionen som tema på olika sätt för att undervisa barnen om deras rättigheter. På förskolan Antilopen har pedagogerna och barnen sjungit sånger om allas lika värde, pratat om vad barnkonventionen innebär och ritat en barnkonventionssnurra som belyser olika artiklar och vad de betyder för dem själva.

- Vi har förenklat barnkonventionen för barnen så att de förstår vad den innebär. Vi pratar mycket om allas lika värde, att man inte ska slåss och att man kan vara kompis med alla, berättar Charlotte Bjertner, förskollärare på avdelningen Nallen på förskolan Antilopen.
- Vi pedagoger på förskolan har ägnat extra tid åt att prata om vad vi gör och hur vi kan bli bättre på att arbeta utifrån barnkonventionen på förskolan. Vi gör redan mycket, men i och med att vi arbetar med temat så hittar vi ny inspiration och reflekterar över vad mer vi kan jobba med, säger Charlotte.

Charlotte blandar färger tillsammans med Elias som målar sin lykta.

På avdelningen Nallen målade barnen sina ljuslyktor som ska ställas ut på Allétorget i Klippans centrum den 23 november. Tillsammans med alla andra lyktor kommer de att stråla ikapp med himlens alla stjärnor och förvandla Allétorget till en ljusmanifestation för alla barn i världen.

Välkommen till Allétorget 23 november klockan 17.00-18.30.
Klockan 17.00 tänder vi lyktorna, sedan blir det tal och musik. Under tiden grillar vi och bjuder på korv. Efteråt har barn och vårdnadshavare möjligheten att ta med sig en lykta hem.