Tusentals lyktor ska lysa upp Allétorget

Publicerad:

Ungdomsinitiativet i Klippan, UNIK, har varit med och planerat evenemanget. Axel Rosenberg, Celine Torstensson och Daniel Ahlgren är med i UNIK.

Tusentals lyktor är ett arrangemang i hela Sverige där ljuslyktor som tillverkats av barn på förskolor, pedagogisk omsorg, fritidshem och ungdomsverksamhet tänds i syfte att uppmärksamma barnkonventionen.

På morgonen på fredag 22 november tänder vi marschaller i olika delar av kommunen för att belysa barns rätt. På eftermiddagen klockan 17.00 börjar ljuslyktorna tändas på Allétorget i Klippan och ett fackeltåg anländer på platsen. Sedan blir det tal, allsång och musik. Under tiden grillar vi och bjuder på korv. Efteråt har barn och vårdnadshavare möjligheten att ta med sig en lykta hem.

Ungdomar i Klippan är med och arrangerar
Ungdomsinitiativet i Klippan, UNIK, har varit med och planerat kvällens evenemang tillsammans med Klippans kommun och kommer medverka i flera aktiviteter.

- Vi arrangerar fackeltåget från Sågen och kommer gå tillsammans med andra ungdomar för att uppmärksamma eventet på Allétorget, säger Axel Rosenberg, en av medlemmarna i UNIK. Alla som vill får vara med och vi samlas 16.50 utanför Sågen.

- Vi kommer också stå på scenen och leda allsången och framföra solosång, berättar Celine Torstensson.

- En annan sak vi har fixat är ett klotterplank på temat ”Såhär vill barn och unga att vuxna lyssnar på oss”. Här kan barn och unga lämna sina förslag, som vi sedan tar med och förmedlar till politiken, säger Daniel Ahlgren. Om man är intresserad av UNIK så kommer vi att hänga vid planket under kvällen, så kom gärna fram och prata med oss.

UNIK är till för unga mellan 13-19 år som bor i kommunen och vill vara med och påverka politiken och det som händer i kommunen.

- Det är kul att var med i UNIK, och att vara med på arrangemang för barn och ungas rättigheter är ett bra sätt för oss att synas. Vi vill gärna se fler engagerade ungdomar som går med i UNIK, säger Celine Torstensson. Vi får vara med och påverka i kommunen på olika sätt, till exempel fick vi vara med och planera spontanytan på Sågen när den byggdes om.