Uppskattat Matkollo på Snyggatorp

Publicerad:

Carina Dahl är en av lärarna på Matkollo.

För fjärde året arrangeras Matkollo i Klippans kommun, ett populärt sommarlovsarrangemang där femteklassare i kommunen får lära sig laga mat.

Dörren till hemkunskapssalen på Snyggatorpskolan står på vid gavel och släpper in fågelkvitter och solens strålar. Att sommaren pågår för fullt där ute verkar dock inte påverka de nio sommarlovsfirande barn som valt att hålla sig inomhus denna soliga dag. De är fullt fokuserade med att mäta upp ingredienser och vispa grädden tjock. De är alla deltagare i Matkollo och håller för tillfället på att tillaga en mjukglasstårta!

- Det ser jättegott ut. När jag kommer hem ska jag göra den här glassen till min familj, säger Olivia, en av deltagarna.

Smeten till mjukglasstårtan är färdig.

För fjärde året i rad arrangeras Matkollo i Klippans kommun, en populär sommaraktivitet som är till för att öka intresset för matlagning bland de yngre kommuninvånarna. I år pågår kursen i två dagar och vänder sig till femteklassare på Snyggatorpskolan. Tidigare år var kursen öppen för alla femteklassare i kommunen, men i och med Covid 19 fick man i år minska på antalet deltagare.

Att kursen vänder sig till femteklassare har att göra med att de efter sommarlovet kommer få hemkunskap på schemat.

- Det här är en bra introduktion för eleverna, säger Carina Dahl, som till vardags arbetar som hemkunskapslärare på Snyggatorpskolan.

Tillsammans med skolans kock, Princy Kannangara, har de varit med och undervisat på Matkollo sedan 2018 och båda tycker att det är en av årets höjdpunkter.

- Det är så givande för oss som håller i kursen. Vi väcker barnens nyfikenhet både för matlagning och för nya smaker. Sen är det ett bra tillfälle att lära känna dem lite bättre, säger Carina.

- I normala fall träffar jag bara barnen när jag jobbar i skolköket. Här får jag lite mer tid att tala med dem vilket skapar en god relation, berättar Princy.

Princy Kannangara sätter in glassen i frysen.

Stämningen i köket är hög och barnen har jättekul. De får pröva på att hantera alla verktyg och maskiner i köket och som en bonus lär de sig lite om samarbete, hygien och näringslära. Men framför allt är det glädjen med att laga mat som är det viktiga.

- Vi hoppas att de tar med sig sina kunskaper hem och bjuder sin familj på recepten de lärt sig. Vi är dock noggranna med att de frågar om de är okej att använda alla verktyg där hemma, berättar Carina samtidigt som hon tar fram en orangefärgad bricka i plast.

Eleverna ställer fram serveringsglas på brickan och fördelar smeten i glasen som Princy sedan ställer i frysen. I morgon ska deltagarna få provsmaka glassen tillsammans lime och basilikamarinerade jordgubbar. Som om inte det vore nog serveras det även knapriga chokladsnittarna som den andra gruppen precis gräddat färdigt i ugnen.

Eleverna på Matkollo får tips och råd från Carina.

Efter att alla redskap diskats och köket tvättats rent är det dags för att summera dagens lektion. Carina och Princy ber barnen att berätta vad de tyckt varit bra eller dåligt.

Det blir uteslutande positiva reflektioner, som att fisktacon blev överraskande god och att det var kul med samarbetet i köket. Men efter en stunds funderande kommer Rimas på något hon inte var nöjd med.

- Tiden gick för fort och kursen skulle pågått några timmar till, säger hon och får medhåll av de andra deltagarna på Matkollot.