Anhörigstöd
Anhörigstöd är tillgängligt för dig i Klippans kommun, som vårdar/har stor omsorg om någon som på grund av ålder, sjukdom, funktionshinder eller annat hinder inte klarar sin vardag.
Att hjälpa någon känns ofta meningsfullt, men kan också innebära begränsade möjligheter att behålla egna intressen och sociala kontakter. Anhöriga är viktiga och gör en betydelsefull insats, och ibland kan du som anhörig behöva eget stöd. Behovet av stöd kan se olika ut. Det är viktigt att hjälpen anpassas efter dina behov. Du kan behöva råd och information eller behöva vara för dig själv och vila utan ansvar.
Kontakta Klippans kommmuns anhörigrådgivare för
- Information om vilka rättigheter du har till stöd, vilka möjligheter
det finns att få stöd och villkoren för att få stöd - Enskilt samtal där du i lugn och ro får tillfälle att beskriva din situation
- Råd och stöd i anhörigfrågor
- Hembesök
- Att delta i anhöriggrupp
- Att delta på föreläsningar och utbildningar
Kontakten med anhörigrådgivaren är kostnadsfri och dokumenteras inte.
Anhörigrådgivaren har tystnadsplikt.
Du kan nå anhörigrådgivare via Klippans kommuns kundtjänst på telefon 0435-280 00 eller e-post till kommun@klippan.se.
Handlingsplan för anhörigstöd
De flesta svenskar vårdar, hjälper eller stödjer någon gång i livet en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning. När det sker regelbundet, oftare än en gång i månaden, benämns det som anhörigvård eller anhörigomsorg.
Med anhöriga menas personer som ger omsorg, vård eller stöd till någon närstående och som inte klarar av sin vardag på egen hand. En anhörig kan vara en familjemedlem, släkting, vän eller granne.
Det är angeläget att samhället uppmärksammar att anhöriga idag fyller en viktig samhällsbärande funktion och därmed främjar anhörigas hälsa och välbefinnande. För att tillmötesgå detta har Klippans kommuns socialförvaltningen tagit fram denna handlingsplan för stöd till anhöriga.
Målet är att ett anhörigperspektiv ska genomsyra hela förvaltningen, att vi skall erbjuda ett likvärdigt och brett utbud av stöd till anhöriga i hela förvaltningen samt kunna tillgodose gruppers och individers olika behov.
Alla medarbetare som möter anhöriga har ansvar för att uppmärksamma anhöriga, se dem som en resurs och utifrån anhörigas behov ge stöd utifrån sin roll i organisationen.
Barn som anhöriga
Stödgrupp för barn
Klippans kommun har en stödgrupp för barn som är 7–12 år gamla och som har levt eller fortfarande lever i en familj med problematik som beroende, våld i hemmet eller psykisk ohälsa.
Stöd från öppenvården
Öppenvården arbetar med familjer som är i behov av stöd. Det kan till exempel handla om konflikter i hemmet, missbruk, dåligt mående eller våld och övergrepp.
Öppenvården arbetar med stödinsatser enskilt för barn, unga och föräldrar, men också med familjebehandling. De arbetar också med gruppverksamheter för både barn och föräldrar. Där får man träffa andra människor med liknande erfarenheter, och få stöd och vägledning av familjebehandlare.
Familjebehandlarna på öppenvården har tystnadsplikt.
Stöd till anhöriga som har barn med funktionsnedsättning
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ger personer med funktionsnedsättning möjlighet att leva som alla andra. För att ha rätt till stöd enligt LSS ska man ingå i någon av de tre personkretsar som finns i lagen.
Både LSS-lagen och Socialtjänstlagen innebär insatser som möter ditt barns/ din närståendes behov, men kan genom det också blir ett stöd och en avlastning för dig som anhörig.
Du kan läsa om vilka insatser som kan beviljas enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade på sidan Stöd enligt LSS.
Bedömningen av vilken form av insats som kan ges är individuellt och föregås av en utredning av behovet, vilket innebär att du och din närstående behöver träffa en LSS-handläggare.
Du kan ansöka om insatserna genom att fylla i blanketten LSS - Ansökan om insatser. Blanketten skickas till Klippans kommun, Socialförvaltningen, 264 80 Klippan. Du kan också ringa till kommunen, 0435-280 00, och be om att få prata med en LSS-handläggare
Stöd till anhöriga som vårdar personer med kognitiv svikt/demenssjukdomar
Avlastning till dig som är anhörig
Biståndsbedömda insatser möter din närståendes behov men kan genom det också blir ett stöd och en avlastning för dig som anhörig.
Det finns olika former av insatser för att avlasta anhöriga, dels insatser i hemmet, dels insatser utanför hemmet i form av exempelvis avlösning i hemmet, dagverksamhet för personer med demenssjukdom eller en tids avlastning på den kommunala kortvården.
För att ansöka om biståndsbedömda insatser enligt Socialtjänstlagen kontakta kommunens kundtjänst på telefon 0435-280 00 och berätta att din närstående och du/ni vill göra en ansökan så hjälper de dig.
Demenssjuksköterska
Demenssjuksköterskan har ett kommunövergripande ansvar och samarbetar med regional primärvård, biståndshandläggare och den kommunala primärvården.
Av demenssjuksköterskan kan du och din närstående alltid får råd och stöd i frågor som rör demenssjukdomar och dess påverkan på det dagliga livet.
När demensjuksköterskan får kännedom om att stöd eller utredning efterfrågas, kan hon besöka dig i hemmet för bland annat utföra ett minnestest.
Kontaktuppgifter demenssjuksköterska
Annette Thoresson
Telefon: 0435-280 35
E-post: annette.thoresson@klippan.se
Anhörig till någon som är långvarigt sjuk och/eller äldre
Du som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk och/eller äldre har alltid möjlighet att ansöka om biståndsbedömda insatser så som hemvård, korttidsboende och/eller växelvård. Biståndsbedömda insatser möter din närståendes behov men kan genom det också blir ett stöd och en avlastning för dig som anhörig.
För att ansöka om biståndsbedömda insatser enligt Socialtjänstlagen kontakta kommunens kundtjänst på telefon 0435-280 00 och berätta att din närstående och du/ni vill göra en ansökan så hjälper de dig.
Insatser till anhöriga där det förekommer missbruk, beroende, våld & psykisk ohälsa
Klippans kommun erbjuder stöd för dig som har missbruk- eller beroendeproblematik, psykisk ohälsa, suicidtankar, utsatthet för våld i nära relationer, samt stöd till både våldsutövare och drabbade i familjekonflikter.
Du kan också få stöd om du är anhörig till någon med missbruk eller beroende.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 april 2025