Gå till innehåll
Lyssna på sidan Lyssna

SSPF – för barn och ungas trygghet

I Klippans kommun arbetar skola, socialförvaltning, polis och kultur- och fritidsförvaltning tillsammans (SSPF) för att skapa en trygg och säker miljö för barn och ungdomar. Genom SSPF kan vi tidigt upptäcka och hjälpa barn och unga som riskerar att hamna i kriminalitet eller annan utsatthet.

Målgrupp för SSPF är barn och ungdomar som skolkar, misstänks begå brott, har ett risk- eller missbruk, har ett normbrytande beteende eller befinner sig i destruktiva miljöer och som primärt är i åldern 10 - 18 år.

Syftet med SSPF är att stödja barn, ungdomar, föräldrar och övriga vuxna med gemensam strävan att förhindra och minimera barn och ungdomars brottslighet, drogmissbruk och andra riskbeteenden.

Många barn och unga som befinner sig i riskzon behöver insatser från flera olika verksamheter för att få sina behov tillgodosedda. För barnet/ungdomen och familjen är det viktigt att få rätt insatser i rätt tid utifrån ett helhetsperspektiv på barnets eller ungdomens situation och behov. Målet är att skapa en trygg och säker kommun där barn och ungdomar känner framtidstro, är delaktiga samt att minska brottslighet.

Hur fungerar SSPF?

SSPF bygger på att vårdnadshavare lämnar samtycke till att skola, socialtjänst, polis och kultur- och fritidsförvaltning delar information och arbetar tillsammans för att stötta familj och barn eller ungdom på bästa sätt. Därefter blir vårdnadshavare och barn eller ungdom inbjudna till ett möte tillsammans med de professionella. Under mötet bestämmer vi tillsammans mål med samarbetet och skapar en plan för hur familjen kan få bästa möjliga hjälp och stöd. Vårt mål är att säkerställa att barnet eller ungdomen får den trygghet och de resurser som behövs för en positiv utveckling.

Varför är SSPF viktigt?

Med SSPF skapas ett gemensamt arbete kring barnet eller ungdomen där samarbetet möjliggör att rätt hjälp erbjuds i rätt tid. När skola, socialtjänst, polis och kultur- och fritidsförvaltning delar information och resurser, kan vi snabbare och mer effektivt stödja de barn eller ungdomar som behöver det mest. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Vill du ha mer information eller om du har frågor kan du kontakta:

Marie Krizsan
0435–282 47
Samordnare i SSPF och verksamhetsutvecklare central elevhälsa

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 mars 2025