Vad är en utredning?

Skriv ut
Kontakt

Kontakt


Enhetschef
Marie Brynbo

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
En utredning får ta högst 4 månader och inom denna tid ska vi tala med alla som känner barnet väl (t ex skola/förskola) och kan bidra till att skapa en bild av barnet och dess behov.

En utredning inleds när:

  • En ansökan inkommer (dvs ungdomen/barnet eller dess föräldrar ber själv om hjälp) . En utredning inleds alltid enligt Socialtjänstlagen.
  • En anmälan inkommer (någon annan känner oro). En förhandsbedömning görs, där vi talar med ungdomen/barnet och dess föräldrar. Om utredare eller föräldrar känner en oro för barnet under förhandsbedömningen, inleds en utredning enligt Socialtjänstlagen.

Vad kan en utredning leda till?

  • Ibland avslutas utredningen utan förslag på någon insats.
  • Ibland avslutas utredningen med förslag på insatser på frivillig väg. Det vill säga, stöd på olika sätt i form av: fältsekreterare, familjepedagog eller kontaktperson/kontaktfamilj.
  • Ibland behöver barnet bo i ett annat hem ett tag och då hjälper familjehemssekreterarna till med att hitta ett välutrett hem för barnet att bo i.
  • Vissa barn behöver extra beskydd för att de far illa, och kan vi inte få till stånd ett samarbete med barn och föräldrar få vi tillämpa tvång enligt LVU (Lagen om vård av unga). Dock strävar vi alltid efter att få till stånd ett samarbete och att vi ska kunna tillsätta stöd på frivillig väg.