Alkohol

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Är du vårdnadshavare till ett barn som fyller 14 år?  Då finns Tonårsparören för dig.

För att göra tonåren lite lättare för föräldrar och barn, ger IQ (IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB) ut Tonårsparlören – en handbok om ungdomar och alkohol.

Syftet är att stötta föräldrar med fakta, tips och argument som gör det enklare att prata om alkohol med sin tonåring. Testa gärna era kunskaper i Tonårsparlörens quiz.

Boken finns också i webbversion och som ljudbok på www.tonarsparloren.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Parlören kommer också kunna hämtas gratis i Systembolagets butiker och på biblioteken i Klippans kommun (så länge lagret räcker). Webbversionen finns även på engelska.

Klippans kommun ser vi att fler föräldrar har förstått att det finns ett negativt samband mellan att bjuda på och/eller köpa ut alkohol till sina ungdomar och ungdomar som intensivkonsumerar alkohol och därmed ofta far illa på olika sätt. Mellan 2012 och 2016 har antalet ungdomar i årskurs 9 som blir bjudna på alkohol hemma nästan halverats. Det innebär att de ungdomar som farit illa på grund av sin alkoholkonsumtion också har minskat med nästan hälften. Bra jobbat!

Men… Det finns fler som kan göra mer! Av de elever i Klippans kommun som gick i årskurs 9 2016 uppgav 37 % av pojkarna att de blivit bjudna på alkohol hemma och av flickorna var det 33 %. Det är inte säkert att just din ungdom utvecklar ett skadligt alkoholbeteende för att du bjuder på alkohol hemma men sannolikheten ökar, är det värt att chansa?

Har du/ni frågor eller är bekymrade för dig själv eller någon annan är ni välkomna att kontakta kommunen via kundtjänst, telefon 0435-28 000.


Klippans kommun stödjer länsstyrelsens satsning dansbandskampanjen
”Fyll dansgolvet – Inte ungdomarna”

Det finns en del missuppfattningar och myter bland många vuxna. Till exempel att det är bättre att bjuda sina ungdomar på alkohol hemma för att de ska ”lära” sig att dricka på ett ansvarsfullt sätt. Forskningen visar på motsatsen, ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer än dem som inte får alkohol hemma.

En annan missuppfattning är myten kring att köpa ut. Många tänker; ”köper inte jag ut ordnar de alkohol på annat sätt”. Men det har visat sig att en majoritet av ungdomarna, sex av tio, skulle avstå från att dricka alkohol om de inte fick tag på det från någon de känner.

Relaterade länkar

Tonårsparlörens quizPDF (pdf, 59.5 kB)

Facit till quizPDF (pdf, 32 kB)