Alkohol

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Är du vårdnadshavare till ett barn som fyller 14 år?  Då finns Tonårsparören för dig.

För att göra tonåren lite lättare för föräldrar och barn, ger IQ (IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB) ut Tonårsparlören – en handbok om ungdomar och alkohol.

Syftet är att stötta föräldrar med fakta, tips och argument som gör det enklare att prata om alkohol med sin tonåring. Testa gärna era kunskaper i Tonårsparlörens quiz.

Boken finns också i webbversion och som ljudbok på www.tonarsparloren.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Parlören kommer också kunna hämtas gratis i Systembolagets butiker och på biblioteken i Klippans kommun (så länge lagret räcker). Webbversionen finns även på engelska.

Klippans kommun ser vi att fler föräldrar har förstått att det finns ett negativt samband mellan att bjuda på och/eller köpa ut alkohol till sina ungdomar och ungdomar som intensivkonsumerar alkohol och därmed ofta far illa på olika sätt. Mellan 2012 och 2016 har antalet ungdomar i årskurs 9 som blir bjudna på alkohol hemma nästan halverats. Det innebär att de ungdomar som farit illa på grund av sin alkoholkonsumtion också har minskat med nästan hälften. Bra jobbat!

Men… Det finns fler som kan göra mer! Av de elever i Klippans kommun som gick i årskurs 9 2016 uppgav 37 % av pojkarna att de blivit bjudna på alkohol hemma och av flickorna var det 33 %. Det är inte säkert att just din ungdom utvecklar ett skadligt alkoholbeteende för att du bjuder på alkohol hemma men sannolikheten ökar, är det värt att chansa?

Har du/ni frågor eller är bekymrade för dig själv eller någon annan är ni välkomna att kontakta kommunen via kundtjänst, telefon 0435-28 000.


Orolig för någons vanor?

Att prata med någon om hens alkoholvanor är känsligt och många låter bli att ta samtalet av rädsla för att trampa personen på tårna. Nu finns Alkoholsnacket – en ny digital tjänst som med konkreta tips guidar användaren till ett första samtal. Gå in och kika och tipsa gärna fler du tror skulle vara intresserade.

Relaterade länkar

Tonårsparlörens quizPDF (pdf, 59.5 kB)

Facit till quizPDF (pdf, 32 kB)