Narkotika

Skriv ut
Kontakt

Text

Skicka ett meddelande till kundtjänst
I Klippans kommun mäts narkotikakonsumtionen bland annat via provtagning och analys av avloppsvattnet. I de mätningar som har gjorts kan vi se att det förkommer spår av bland annat cannabis, kokain och amfetamin. Mest förekommande är spår av cannabis. Kommunen mäter också bruk av narkotika genom enkäter.

I Sverige klassas Cannabis som narkotika och är olagligt för alla att använda, köpa, sälja och tillverka (odla).

Folkhälsomyndigheten har gett ut en enkel skrift med vanliga frågor och svar om Cannabis. Ta gärna del av den här!PDF (pdf, 190.2 kB)


Varningsklockor att vara uppmärksam på

Det vara svårt att tidigt upptäcka när någon i omgivningen börjar konsumera eller beblanda sig på annat sätt med droger. Försök att vara uppmärksam på tidiga tecken så att vi tillsammans kan hjälpas åt och göra skillnad. Våga se, höra och känna in.

Så kallade varningsklockor kan vara:

  • Misstänkta föremål: Tobaksrester, örtblandningar, rullpapper, avrivna pappersbitar, folie, små påsar eller kuvert, hemmagjorda pipor som används i samband med droger, flera mobiltelefoner (ofta är den ena lite äldre) och digitala vågar.

  • Misstänkt beteende: Humörsvängningar, trötthet, minnesluckor, koncentrationssvårigheter, rastlöshet, nedstämdhet, ångest, byte av kompisar, märkeskläder och skolk. Att andra absolut inte får titta i mobiltelefonen och att personen konstant sitter med den. Att saker eller pengar försvinner från hemmet eller om ni ser fysiska tecken som röda ögon, täppt näsa, förändrad aptit eller viktnedgång.

Hjälp till att tipsa polisen. Tips kan alltid lämnas anonymt. Gör ingen värdering i om tipset är av intresse utan låt polisen göra det. Det kanske inte gäller ditt barn men det handlar om att vara vuxna tillsammans. Tips till polisen kan göras via telefon 114 14 eller via polisens hemsida www.polisen.se. Givetvis är du också välkommen till en polisstation.


Rådgivning och behandling

Maria Nordväst erbjuder rådgivning och behandling för ungdomar upp till 25 år och som har problem med alkohol och droger. Verksamheten har också stöd till anhöriga. Ibland kan det hjälpa ungdomen att ta steget att acceptera hjälp om anhöriga börjar ta kontakt. Maria Nordväst nås på mottagningstelefon 042-406 30 80.

Relaterade länkar