Fysisk aktivitet på recept (FaR)

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
I Klippans kommun bedrivs verksamheten Fysisk aktivitet på Recept (FaR). Som patient inom sjukvården kan du få ett FaR- recept istället för, eller tillsammans med traditionell medicin. All legitimerad personal kan skriva ut detta recept.

På ditt receptet står det hur länge det är giltigt. Efter det att du har löst in receptet har du möjlighet att träna i upp till tre månader till en lägre kostnad av 500 kr. När perioden är avslutad går det att förlänga kortet med ytterligare tre månader. Du tar då med dig ditt recept till träningsanläggningen och får köpa en ny period till samma pris (500 kr).

Det finns sedan möjlighet att köpa ytterligare ett träningskort på badhuset (gäller ej vattengymnastik) till ett lägre pris, 1000 kr för 6 månader (ord. pris 1750 kr). Du måste då köpa kortet inom en månad efter avslutad träningsperiod. För att kunna utnyttja förmånen behöver du inte skaffa ett nytt recept. Läs mer om badhusets aktiviteter och bokningar här!öppnas i nytt fönster

Efter dessa tre preioder tränar du som "vanlig" motionär.

Receptet lämnas in på Apoteket Kronanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där patienten även får en tid till ”Friskoteket”. Friskoteket finns på kultur- och fritidsförvaltningen, med ingång via Klippans bibliotek.

FaR-samordnare i Klippans kommun är Catharina (Catta) Samuelsson. Hon nås på telefon 0435-281 95 eller via mejl till klippansbadhus@klippan.se


Vägen till aktivitet

1 Patient
Du tar kontakt med sjukvården.

2. Recept 
All legitimerad sjukvårdspersonal kan skriva ut ett recept. I bland kan personalen göra bedömningen att fysik aktivitet är bättre än medicin.

3. Apotek
Som med vanlig medicin lämnar du ditt recept på apoteket. I Klippan är det Apoteket Kronan och Lloyds Apotek som tar emot recept och där du får en tid att träffa "Friskotekaren".    

4. Friskotek
Friskotekaren är en friskvårdsinstruktör eller en sjukgymnast. Vid första träffen får du hjälp att välja någon aktivitet som passar dig och dina behov och önskemål. Ni bestämmer också när träningen ska börja.

5. Aktivitet
Nu börjar träningen tillsammans med instruktör.

6. Motionär
Du har nu under en tid haft hjälp att träna och är en aktiverad motionär i stället för patient.