Personlig assistans

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

 

LSS-handläggare:
Måndag-fredag 08.30-09.30

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Du som har stora funktionsnedsättningar och behöver hjälp för att klara vardagen kan ha rätt till personlig assistans. Det innebär att assistenter är med dig under dagen eller hela dygnet och hjälper dig med dina grundläggande behov. Personlig assistans ingår i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och ges till personer som är under 65 år.

Först görs en bedömning om sökande har en tillhörighet i personkrets LSS och därefter gör LSS-handläggaren en bedömning utifrån läkar- och psykologintyg.

Stödet utformas efter dina behov och ges av ett begränsat antal personer. Du väljer själv vem som ska utföra assistansen, till exempel Klippans kommun eller ett privat företag. Du kan även få ekonomiskt stöd och själv stå som arbetsgivare för dina assistenter. Oavsett vilken form du väljer har du alltid rätt att bestämma när, hur och vem du får stöd av.

Så ansöker du

För att ansöka om personlig assistans ringer du Kundtjänst, telefon 0435-280 00 och en LSS-handläggare kontaktar dig snarast möjligt. Du kan också ansöka om personlig assistans genom att fylla i blanketten för ansökan om insatser enligt LSS  eller e-tjänsten. Handläggaren påbörjar sedan skyndsamt en utredning av din situation och beslutar om du har rätt till personlig assistans.

Om du har behov av hjälp mer än 20 timmar i veckan ska du vända dig till Försäkringskassan länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterför att ansöka om personlig assistans.

Assistansersättning för vuxna (forsakringskassan.se)länk till annan webbplats