Nyhet teamet för missbruk o psykisk ohälsa

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Hur ska jag hantera mitt liv?

Har du eller någon i din närhet med missbruk eller beroendeproblem – vi kan hjälpa dig

Har balansen i livet gått förlorad och till exempel alkohol eller narkotika tagit överhand. Kanske börjar du bli trött på att leva som du gör och längtar efter förändring.

Missbruk och beroende av något slag finns i alla samhällsklasser och det finns alltid någon i ens familje- eller vänskapskrets som har dessa problem. Alkoholism klassificeras enligt WHO som en sjukdom.

På Vuxenenhetens team för beroende och psykisk ohälsa inom socialförvaltningen finns hjälp och stöd att få, vi har kurator, drogterapeut, terapeut och boendestödjare.

Ring 0435-283 35, om vi inte svarar prata in på vår telefonsvarare och lämna ett meddelande, vi ringer upp samma dag. Eller så kan du komma direkt till oss, Tingsgatan 22 andra våningen (ingång till vänster om vårdcentralen), vi har öppen mottagning måndagar kl. 16.00-19.00.

Man kan få 5 oregistrerade samtal, vilket innebär att vi inte dokumenterar något som sägs i våra samtal med dig. Du får en tid för samtal inom en vecka, vi tycker att det är viktigt att när man väl tar modet till sig att ringa att vi kan fånga upp personen. Du som är anhörig kan också komma eller ringa och få stöd.


  • Vid de 5 oregistrerade lyssnar vi, har rådgivande samtal, stödjer t.ex. vid kontakt med rätt instans så som psykiatrin och vårdcentral för kuratorskontakt eller vid behov få stödmedicinering. För oss gäller det att få bort drogen så fort som möjligt, få positiva konsekvenser av det och strategier för att minska risken för återfall. Vi ser goda resultat med dessa oregistrerade samtal, många känner att de är på rätt väg. Det finns ungefär 10 personer igång alltid hos oss.

  • Om man hamnat i ett destruktivt beteende med missbruk eller beroende kan man behöva mer än 5 samtal och då hjälper vi till med ansökan som utreds av en socialsekreterare. Som gör en myndighetbedömning som kan innebära att man får ett bredare och mer långvarigt stöd. Då har vi också möjlighet att hjälpa till mer praktiskt så som kontakt med psykiatrin, arbetsförmedlingen, försäkringskassan samt möjlighet att göra hembesök. Vi är mer inriktade på här, nu och framtiden än på det förflutna för att uppnå en bättre fungerande vardag.

  • Vi har en drogterapeut som håller i 12-stegsprogrammet, man kan gå i grupp eller enskilt, vilket är ett program mot beroende och tvångsmässiga beteenden som bygger på gemensamma principer komna ur Anonyma Alkoholisters (AA). Vi har bra samarbete med AA i Klippan.

Alla ska känna sig välkomna till oss.

Anonyma Alkoholister – AA, Ängelholmsgatan 5, Klippan, 0705-10 52 16. På torsdagar 18.00-19.30 finns aktiva ur AA och anhöriga på plats för information och enskilda samtal.