Ny i Sverige

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
För dig som är nyanländ till Klippan

Att komma till Sverige som flykting är en omtumlande upplevelse. Allting är nytt och det kanske inte alls liknar något du upplevt tidigare. Du ska hitta nya vänner, nya sammanhang under din asyltid och bli en ny kommuninvånare.

Samhällsorientering
Samhällsorientering är en kurs om det svenska samhället, för dig som är ny i Sverige. Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om hur samhället fungerar. Kursen ger dig viktig information - för en bra start i Sverige!

Det handlar om praktiskt vardagsliv, till exempel frågor om arbete och utbildning, bostad, hälsa och sjukvård samt barn och familj. Kursen är på ditt modersmål eller annat språk som du kan. Du får lyssna, fråga och diskutera. Kursen är gratis!

Kursinnehåll
Åtta teman ingår i kursen:

  • Att komma till Sverige
  • Att bo i Sverige
  • Att försörja sig och utvecklas i Sverige
  • Individens rättigheter och skyldigheter
  • Att bilda familj och leva med barn i Sverige
  • Att påverka i Sverige
  • Att vårda sin hälsa i Sverige
  • Att åldras i Sverige

Vem kan gå kursen?
Samhällsorienteringen är för dig som är ny i Sverige och vänder sig i första hand till dig som läser SFI, svenska för invandrare.

Medborgarskapsceremoni - Välkommen som ny medborgare
Klippans kommun hälsar en gång per år nya svenska medborgare välkomna till kommunen genom en ceremoni som firar deras nya medborgarskap.
Medborgarskapsceremonin riktar sig till dig som är folkbokförd i kommunen och har fått svenskt medborgarskap under de senaste 18 månaderna och som inte tidigare varit inbjuden på en sådan här ceremoni i Klippans kommun.

Allmänna tips

www.informationsverige.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en webbplats för dig som är ny i Sverige. Här kan du läsa mer om det svenska samhället. All information finns på flera olika språk.

www.saco.se/omstartlänk till annan webbplats är en webbplats som samlar information för dig som är invandrad akademiker, bland annat om hur du kan hitta ett arbete eller studera vidare i Sverige.
Informationen finns tillgänglig på svenska och engelska.

www.migtalks.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en kommunikationssatsning som drivs av Migrationsverket. Här skapas förutsättningar för ett nyanserat offentligt samtal där alla kan vara med.

www.uhr.se,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Universitets- och högskolerådets webbplats kan du läsa mer om hur de bedömer utländsk utbildning för dig som söker arbete i Sverige eller vill läsa på högskola/universitet. Här hittar du information på flera olika språk.

Tips för dig i Klippans kommun

Vill du hyra en lägenhet i Klippans kommun är det en bra idé att du ställer dig i en Bostadskö.

När du har anmält dig till en Bostadskö så får du en poäng för varje dag du står i kö. När en lägenhet blir ledig kan du anmäla ditt intresse för den. Om du har flest poäng av de som söker kommer du att bli erbjuden lägenheten.

Du kan även bli erbjuden lägenheten om de personerna med fler poäng än du tackar nej till den.

Du måste inte tacka ja till lägenheten om du inte vill flytta in i den. Du förlorar inte dina poäng om du tackar nej.

Du ställer dig i bostadskö genom att kontakta hyresvärdar i Klippans kommun. De har lägenheter i Klippan, Ljungbyhed och Östra Ljungby.