Vanliga frågor och svar

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
  • Varför får jag inte ha bil? – Eftersom ekonomiskt bistånd ska vara det sista alternativet behöver alla andra möjligheter till inkomst vara uttömda. Bil ses som en tillgång som enkelt kan säljas för att tillgodose ens behov under en viss tid eller till en viss utgift. Bilinnehav kan i undantagsfall godkännas vid synnerligen särskilda skäl.
  • Vad händer om jag har fått Swish-insättningar? Alla insättningar på ditt bankkonto medräknas som inkomst vid bedömning av ekonomiskt bistånd. Det innebär att även Swish medräknas som inkomst och påverkar din rätt till bistånd, även om det skulle vara ett lån.
  • Kan jag få ekonomiskt bistånd till hyra om jag är under 25 år och bor hemma? Enligt Socialstyrelsens riktlinjer bedöms det generellt skäligt att unga vuxna upp till 25 år bor kvar hemma utan kostnad om de saknar egna medel till att betala sådan kostnad.
  • Försäkringskassan räknar att jag ska betala hyra hemma, kan jag inte få bistånd till hyra då? Om beslut finns från annan myndighet gällande hyra så behöver detta redovisas med ansökan för att kunna tas med i beaktan. Vuxet hemmavarande barn kan beviljas hyresdel motsvarande det föräldrar mist i inkomst av exempelvis bostadsbidrag för att barnet blivit vuxet men bor kvar hemma.
  • Jag vill inte ansöka om lånedelen från CSN på grund av räntan, måste jag? Lånedelen från CSN är ett förmånligt lån som staten erbjuder och du har 25 år på dig att betala tillbaka. Räntan är låg. De allra flesta som studerar behöver ta lån från CSN för att klara sin försörjning under studierna. Om du inte vill ta lån behöver du hitta andra lösningar så som extrajobb för att försörja dig.
  • Vad händer när rådrummet för hyran går ut? Efter att rådrummet går ut godkänns endast högsta godtagbara hyra för hushållet som utgift i beräkning av ekonomiskt bistånd.
  • Kan jag skaffa en lägenhet med en kompis och ändå söka om pengar för hyra? Ja, om du är vuxen kan du beviljas bistånd till din del av hyran om du bor med en person som du inte har ett parförhållande med och ni inte har ett gemensamt hushåll. Hyran delas generellt på antal personer som bor i bostaden och är folkbokförda där.
  • Måste jag söka jobb på snabbmatsrestaurang? För att ha rätt till ekonomiskt bistånd behöver du göra allt du kan för att bli självförsörjande, vanligaste är att du behöver söka jobb aktivt. Den som inte har en yrkesutbildning eller omfattande arbetslivserfarenhet uppmanas att söka alla jobb som inte kräver utbildning/erfarenhet, så kallade okvalificerade arbeten. Detta innebär att du inte kan välja vilka jobb du vill söka utan du hänvisas att söka alla jobb som du har möjlighet att få.