Parkering

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Här kan du parkera i Klippan

Klippankartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du alla kommunala parkeringar markerat i blått.

Parkeringstillstånd

Till information om parkeringstillståndöppnas i nytt fönster

Parkeringstillståndet är ett undantag från lokala trafikföreskrifter gällande parkering. Parkeringstillståndet ger inte bara rätt att parkera på särskilda reserverade platser. Tillståndet innebär också avgiftsbefrielse. Parkeringsplatser som inte ägs av Klippans kommun kan avvika från ovanstående, se skyltning på respektive parkeringsplats. Observera dock att det kan finnas andra kommuner som inte har avgiftsbefrielse. Kontrollera med den kommun du i så fall tänker besöka vad som gäller där.

Information om parkering i Klippans kommun - avgifter och tidsbegränsningar

Vad kostar parkeringen?
Du behöver inte lägga på någon parkeringsavgift i Klippans kommun om du parkerar på anvisade parkeringsrutor och rättar dig efter satta tidsbegränsningar.

Max 24 timmar i följd!
Så lång tid får du parkera på kommunens gator. Begränsningen i tid gäller på vardagar och dit räknas inte vardag före sön­dagar och helgdagar. Det är inte bara i Klippans kommun detta gäller. Tidsbegränsningen gäller över hela landet men det finns ofta särskilda skyltar som kan skärpa tiden till några minuter eller öka den till flera da­gar.

För större lastbilar, som har en totalvikt över 3,5 ton, gäller annat. Max 2 timmar i följd är tillåten parkeringstid för dessa. Lastbilarna stör med buller vid starter, utgör sikthinder för trafikanter och passar dåligt in i bo­endemiljöer. I Ljungbyhed och söder om järnvägsspåren i Klippan gäller dock regeln om 24 timmar även för tunga lastbilar.

Tidsbegrändade parkeringar och P-skiva
I Klippans centrum finns det ett antal parkeringsplatser som är reglerade så att parkeringstiden är begränsad till 5, 30 minuter eller 2 timmar. Även i Ljungbyhed är några platser reglerade till 1 eller 2 timmar. På dessa tidsbegränsade parkeringar ska P-skiva användas. Du ser vilken parkering P-skiva ska användas på genom de tilläggsskyltar som tydligt talar om detta med symbolen "P-skiva" eller texten "P-skiva". Läs mer om P-skivor. Lik­som i alla städer är det angeläget att kunder och besökare till butiker, ban­ker och olika serviceställen har lätt att hitta en parkeringsplats. Kort par­keringstid räcker för korta besök och parkeringsplatserna kan användas av många när det är rotation på användningen. Vid stationen i Klippan finns också en 7-dygnsparkering.

Felparkeringsavgift
Tyvärr är det så att tidsbegränsningar inte har någon verkan utan övervak­ning. Det behövs en konsekvens i form av felparkeringsavgift för att hålla nere antalet bilförare som chansar eller nonchalerar parkeringstiderna.

Kommunen har därför parkeringsövervakning och den utförs av ett bevak­ningsföretag. Bevakningen koncentreras kring de parkeringsplatser som har de korta tiderna. Står du för länge eller inte följer reglerna på en tidsbegränsad parkering där P-skiva gäller kan du få en felparkeringsavgift på 600 kronor.

Tekniska förvaltningen får många klagomål om to­kigt parkerade bilar i bostadsområdena. Vid behov skickas då parkeringsvakten till de platser där boende upplever trafikproblem kring bilparkeringar. Detta innebär att hela gatunätet övervakas, men med olika intensitet.     

Gör inte självmål! Parkerar du i korsning, alltför nära en korsning, mot färdriktningen, på gångbana, i vändplats eller på handikapp-plats (utan tillstånd) så kan felparkeringsavgiften på 900 kronor komma sitta fastklämd under vindrutetorka­ren.