Kundtjänst: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se
Besöksadress:
Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippan

Se Karta
När vinterns första snö och halka slår till funderar många av våra invånare på hur snöröjningen i kommunen fungerar och hur gator och trottoarer prioriteras. Värt att tänka på är att vi alla har ett gemensamt ansvar för att snöröjningen fungerar, så att inga människor behöver uppleva obehag över att riskera halka eller skada sig.
Det här gör kommunen
Vi börjar röja snö på gång- och cykelvägar som går till skolor och arbetsplatsområden, på infartsgator, gator med busstrafik och på större parkeringsplatser. Dessa vägar röjs när snödjupet är 5 centimeter.
På övriga gator, gång- och cykelvägar och parkeringsplatser som vi ansvarar för startar vi röjningen vid snödjup på 8 centimeter.
Den som beslutar detta är beredskapsledaren som mäter olika punkter i kommunen och gör en bedömning.
Vi använder den personalstyrka och de maskiner som behövs för att vid de mer vanliga snöfallen kunna klara av röjningen inom 4 timmar respektive 12 timmar efter snöfallets slut. Är det fråga om ett kraftigt snöoväder kan det vara svårt att hålla gång- och cykelvägar och mindre gator öppna för trafik och allt röjningsarbete kan ta väsentligt längre tid än de nämnda tiderna.
Salt som halkbekämpning används på de större gatorna, där också busstrafiken går. På bostadsgator saltar vi först när halkan är så svår som den kan bli vid underkylt regn. I övrigt använder vi fingrus/stenmjöl (kornstorlek större än 2 millimeter) mot halka och då i första hand krossat berg. Sandupptagning från gator, gång- och cykelvägar görs på våren.
Fastighetsägarens skyldigheter vid snö- och halkbekämpning
Om det finns en gångbana utanför din fastighet, ska du skotta bort snö och sanda gångbanan. Finns ingen gångbana så ska det utrymme som behövs för gångtrafiken utanför fastigheten skötas på samma vis.
Ibland behöver vi ploga upp snö från gatan så att det blir en vall framför din fastighet på infarten eller gångvägen. Om det sker en olycka, är det du fastighetsägare som är skadeståndsskyldig.
När det är väldigt mycket snö händer det att vi måste ploga igen hela gångbanan och använda den som snöupplag. Vi tar bort snön så snart det är möjligt. Till dess är det fastighetsägarens uppgift att halkbekämpa det utrymme utanför snövallen som behövs för gångtrafiken. Så snart vi har tagit bort snövallen återgår uppgiften att röja och halkbekämpa gångbanan till dig.
Du ska också se till att det inte kan rasa ner snö eller is från ditt tak och skada människor eller fordon. När du skottat taken (eller om det trots allt har ramlat ned), ska du så fort som möjligt få bort snön och isen. Du får naturligtvis inte köra ut snö till vägen eller gatan, eftersom det innebär risk för olyckor. Tänk också på att både brevbärare och sophämtare behöver snö- och halkfri väg.
Träd och buskar över gång- och körbanor försvårar ofta snöröjningen och kan orsaka skador på maskiner och människor. Se till att det finns en fri höjd på 2,3 meter över gång- och cykelbanor och 4,5 meter över körbanan.
Som fastighetsägare är det bra att tänka på vid snöröjning och halkbekämpning
Fastighetsägare har snöröjnings- och halkbekämpningsplikt på den mörkgråmarkerade gångbanan
Frågor och svar om snöröjning
Varför är vi inte klara i tid?
På grund av väderförhållandet så tar det olika tid långa med olika rundor. Klippans kommun har ca 30 mil att underhålla därför kan det dra ut på tiden.
Varför sker ingen snöröjning?
Snödjupet på mätpunkterna är inte tillräckligt enligt tagna beslut.
Vem är vår entreprenör?
Kommunen har olika entreprenörer till vinterväghållningsrundorna. Därför kan vi inte svara exakt när en specifik runda är klar.
Klippans kommun utför vintväghållning i egen regi väsentligen i Klippans tätort. Vid behov assisterar enteprenörer.
Vilken prioriteringsordning kör vi?
Det är huvudlederna har högsta priotering, därefter tar beredskapsledaren beslutet om vilka vägar, gator, gång- och cykelbanor som ska snöröjas. Villagator utförs i sista hand.
Vill du veta olika beslut som har tagits i kommun?
Det hittar du i Författningssamlingen.
Sandupptagning
Gruslådor finns på följande platser runt om i kommunen.
Klippan - Östergatan 8
Ljungbyhed - stationsområdet vid Klostergatan
Östra Ljungby - Byvägen (parkeringen vid äldreboendet Ljungåsen)
Stidsvig - Korsningen vid Fäladsvägen
På denna sida publiceras anslag för protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och de olika nämnderna.
Gå till Digital anslagstavla
Din åsikt är viktig för oss. Vi arbetar för att du som är invånare i Klippans kommun ska trivas och vara stolt över din kommun.
Gå till Dialog
Vi satsar på att förbättra servicen till medborgarna och kvaliteten i tjänsterna, och arbetar ständigt med att utveckla vår medborgarservice.
Gå till Kommunkvalité
Genom vår karttjänst kan du på ett enkelt sätt rapportera in och följa en felanmälan på offentlig plats till kommunen.
Gå till Rapportera till kommunen
Kundtjänst: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se
Besöksadress:
Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippan
Se Karta