Sankt Petri Kyrka

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

För närvarande har vi tekniska problem med kontaktformuläret nedan. Använd gärna någon av våra andra kontaktvägar för att komma i kontakt med kundtjänst.


Besök gärna våra InfoPoints, du hittar dem på hotell, besöksmål eller butiker.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst


Fyll i ditt namn

Fyll i din e-post

I Klippans centrum står en byggnad som inte bara är unik i sitt slag utan också känd över hela världen, Sankt Petri kyrka. Sankt Petri är en av Sveriges arkitektoniskt mest fulländade kyrkor, ritad och konstruerad av arkitekt Sigurd Lewerentz.

Kyrkan invigdes 1966 och har många iögonfallande och vackra detaljer. Ingången till kyrkan kan vara lite svår att hitta, men det var också så den konstruerades. Det är en metafor för att porten till Guds rike kan vara svår att finna. I klocktornet hänger fyra klockor med klockverser skrivna av Bo Setterlind.

Kyrkans interiör är både vacker och genomtänkt. Bland utsmyckningarna märks bland annat ett krucifix av elfenben designad av Christian Berg, korset och ringen i smide designade av Robert Nilsson och en dubbelgobeläng vävd av Barbro Nilsson.

Dopfunten består av en vit mussla från Indiska Oceanen och är placerad på en dopplats som är formad som en klippa. Alla detaljer är noggrant planerade och utförda och symboliserar alla någon händelse eller del i den kristna tron.

Listan kan göras lång om all den vackra och unika inredningen i St. Petri Kyrka men det enda sättet att riktigt förstå hur speciell den är, är att uppleva den på plats.

När designern Mats Theselius fick kännedom om att Sankt Petri Kyrkas tak skulle bytas ut 2011 bad han om att få tillvarata denna.

Han designade en stol av den gamla takplåten som döptes till "Hommage á Sigurd Lewerentz". Den har tillverkats i 120 numrerade exemplar. Stolens utformning kan i flera avseenden kopplas till Lewerentz design av kyrkans interiör.