Kundtjänst: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se
Besöksadress:
Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippan

Se Karta
I Sverige finns ingen lag på att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Men föreningen måste följa vissa lagar och regler. Det finns även en del praxis som styr föreningars verksamhet.
För att kunna bilda en förening måste det finnas ett antal personer som har ett gemensamt intresse. Ni väljer till att börja med en tillfällig styrelse (interimsstyrelse). Denna tillfälliga styrelse bör:
Lämna uppgifter till skattemyndigheten
Alla föreningar måste lämna uppgifter om sina inkomster och utgifter till den lokala skattemyndigheten. Uppgifterna lämnar man på en deklarationsblankett eller en blankett för särskild uppgift.
För att registreras hos skattemyndigheten måste föreningen skicka in stadgar och uppgifter på den styrelse som blivit vald på ett medlemsmöte. Föreningen får då ett eget organisationsnummer. Det är skattemyndighetens kontrollnummer och kan jämföras med vårt personnummer.
Styrelsen i en förening ska se till att de beslut som föreningsmötena fattar genomförs. Styrelsen ansvarar också för administration, ekonomi och olika aktiviteter för medlemmarna.
Styrelsen förbereder de frågor som ska diskuteras på ett medlemsmöte. Medlemsmötena tar sedan ställning till alla frågor som har stor betydelse för föreningen.
Styrelsen ansvarar gemensamt för föreningens verksamhet inför medlemmarna. Den har också det juridiska ansvaret för föreningen i förhållande till samhället. Det innebär att styrelsen har ett rättsligt ansvar, den kan till exempel ingå avtal och vara part inför domstol.
Styrelsemedlemmarna har olika ansvarsområden. I varje styrelse ska det finnas en ordförande, en sekreterare och en kassör. Dessutom är det vanligt att man väljer olika sakansvariga personer.
Ordförande samordnar styrelsens arbete. Exempel på detta kan vara:
Sköter ordförandens uppgifter när hen inte själv kan närvara. I en del föreningar delar ordförande och vice ordförande de uppgifter som ordförande brukar ha.
De sakansvariga styrelseledamöterna har ansvar för var sitt verksamhetsområde (sakområde), till exempel studier, ungdomsfrågor och utbildning.
De har också till uppgift att:
Revisorerna har ansvar för kontrollen inom föreningen. De är en länk mellan medlemmarna och styrelsen. Revisorernas uppgift är att granska att:
Revisorerna ska lämna en skriftlig rapport om sin granskning av föreningen till årsmötet. Rapporterna kallas revisionsberättelse.
Revisorerna bör under året granska räkenskaperna oavsett om det finns anledning att misstänka felaktigheter eller ej. I revisionsberättelsen skriver revisorerna in om det finns något att invända mot styrelsens arbete. De föreslår också om medlemmarna ska godkänna styrelsens arbete under det gångna året eller ej (bevilja ansvarsfrihet).
En förening ska ha regler för sitt arbete. Dessa regler kallas för stadgar. Här följer några exempel på vad stadgar bör innehålla:
Föreningens namn
Mål och uppgifter för föreningen
Medlemskap
Verksamhetsår - räkenskapsår
Regler för föreningsmöten och årsmöten
Beslutsordning
Först måste föreningen komma överens om vilka frågor som årsmötet ska besluta om och när årsmötet ska hållas.
Följande frågor behandlas alltid på ett årsmöte:
De flesta föreningar tar också upp följande frågor:
Styrelsen
Firmatecknare
Stadgeändring
Upplösning av föreningen
På ett möte där man ska bilda en förening, måste alla ha samma möjlighet att delta i diskussionen och påverka besluten. Mötet bör bland annat ta upp följande punkter:
Mötets öppnande
Dagordning
Val av mötesfunktionärer
Föreningens namn
Föreningens stadgar
Medlemsavgift
Val av ordförande för föreningen
Val av styrelseledamöter och suppleanter
Val av valberedning
Naturligtvis kan en förenings första möte diskutera och besluta i andra frågor, till exempel vilken verksamhet föreningen ska bedriva och hur den ska finansieras.
Det färdigskrivna och undertecknade protokollet från föreningens första möte fungerar som bevis på att föreningen har bildats.
Föreningar registrerade hos Kultur- och fritidsnämnden kan söka olika typer av verksamhetsbidrag. Läs mer om vilka verksamhetsbidrag som finns att söka.
En e-tjänst erbjuder dig möjlighet att via kommunens hemsida stegvis fylla i de uppgifter som behövs för en viss typ av tjänst, till exempel en ansökan.
Gå till E-tjänster
Din åsikt är viktig för oss. Vi arbetar för att du som är invånare i Klippans kommun ska trivas och vara stolt över din kommun.
Gå till Dialog
Vi satsar på att förbättra servicen till medborgarna och kvaliteten i tjänsterna, och arbetar ständigt med att utveckla vår medborgarservice.
Gå till Kommunkvalité
Genom vår karttjänst kan du på ett enkelt sätt rapportera in och följa en felanmälan på offentlig plats till kommunen.
Gå till Rapportera till kommunen
Kundtjänst: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se
Besöksadress:
Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippan
Se Karta