Offentlig konst

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Du kan hitta många vackra konstverk på offentliga platser runt om i Klippan. Se lista nedan.

För den som vill gå en skulpturpromenad finns en broschyr om skulpturerna att hämta på biblioteket i Klippan eller i kommunhuset. OBS! broschyren är slut och arbete med en ny version pågår. Hör av er om ni har frågor: kultur.fritid@klippan.se

 

Tre gäss (Elma och Holger Oijens). I kvarteret Tingshuset står tre gäss och håller rådslag. Det kallas så när gässen kacklande ställer sig runt om varandra och sträcker halsarna mot skyn. Skulpturen är i nickelbrons.

Ömsesidigt förtroende (Pietro Montana, skänkt till Klippan 1953). Denna bronsstaty står utanför det gamla Tingshuset, där den har stått ända sedan tingshusbyggnaden invigdes.

Passage i rött (Gun Gordillo och Freddy Fraek 1988). Granitskulptur som finns att se på Torget i Klippan och är belyst av röda neonljusrör.

Fridens källa (Antonio Pasquini) Skulpturen är skapad ur ett 2,5 ton tungt block av vit Carraramarmor och tog två år att färdigställa. Fridens källa fick sin placering framför entrén till kvarteret Väpnaren vid invigningen 2012.

Fåglar (Fred Åberg). Utanför matsalen Senioren lyfter sex fåglar från marken i en spiralformad bronsskulptur.

Gårdsgatan (Rolf Larsson). Två stora granitpelare som markerar entrén till Storgatan i Klippan. Larsson har även skapat de låga, rundade granitmurarna och stenkistan på Allétorget.

Möllesäck (Johannes ”Jonas” Fröding 1946). Finns att se utanför biblioteket i Klippans centrum. Skulpturen är inspirerad av en lek där en person bär en annan på ryggen.

Delfiner (Elma Oijens). Belägen bakom simhallen står denna bronsskulptur, skänkt av byggmästare Helge Lindgren.

Kulstötaren (Edvin Willhelm Henning 1963). Bronsskulptur placerad utanför simhallen, skänkt av bröderna Eric och John Ottosson.

Nådens skålar (Christian Berg 1976). Stenskulptur stående utanför Sankt Petri kyrka. Från början var det tänkt att skålarna skulle vippa och då fylla den andra med vatten. Detta visade sig inte fungera i praktiken och skulpturen är därför fast.