Hur kommunen hyr ut Klippans badhus

Skriv ut
Kontakt

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Här har vi samlat information om hur våra riktlinjer ser ut när föreningar vill hyra badhuset för egna aktiviteter.

Det var ett trevligt reportage i Helsingborgs Dagblad om Afghanska föreningen för alla och deras bokning i Klippans Badhus. Artikeln har väckt reaktioner, både positiva och negativa, och diskussioner har förts både på plats i badhuset och på sociala medier. Vi har märkt att det behövs en del förtydligande för att möta eventuell oro och rena felaktigheter som florerar.

Påverkar uthyrning allmänhetens bad?
Synpunkter på att denna bokning tar tid från allmänheten och utestänger män från badet har inkommit. Eftersom badet hyrs av föreningen utanför ordinarie öppentid varken stör eller påverkar detta allmänhetens bad och utestänger således inte heller män. Möjligheten att hyra badet finns givetvis för alla grupper som så önskar.

Särbehandlar vi en viss grupp när vi hyr ut badhuset?
Det har också framförts synpunkter på att vi särbehandlar en grupp i samhället och att vi på detta vis diskriminerar och dessutom skapar ojämställdhet. Det kan aldrig ses som särbehandling från förvaltningens sida då alla som ställer frågan om de får hyra badhuset får samma förutsättningar.

Vi i Klippans kommun ser det som positivt att alla olika typer av föreningar vill använda sig av vårt badhus och så länge de följer det regelverk som finns så tycker vi att det är roligt att intresset finns.

Gäller samma regler för hygien och ordning för alla som hyr badhuset?
Givetvis gäller samma regler för alla som badar i vårt badhus. Alla som hyr våra bassänger får en grundlig genomgång i vårt regelverk vad gäller hygien, badkläder och ordningsregler i vår anläggning.

Det har i frågan funnits en oro över att klorhalten ökar på grund av en högre bakteriemängd i vårt badvatten som en följd av att hygienen hos badgäster brister. Våra mätningar som vi är ålagda att veckovis skicka in för kontroll visar att så inte är fallet. Detta trots en annorlunda uthyrningsbild än vad vi haft tidigare. Oro för hög klorhalt är alltså obefogad.

Används badanpassade plagg av de som hyr badhuset för simning?
De kläder som tjejerna i Afghanska föreningen för alla badar i heter Burkini. Det är ett plagg framtaget av företag som tillverkar och säljer de badkläder som vi är vana att se på en badanläggning. Med andra ord är de av samma material som vi i alla tider har använt i våra badhus. De som inte har egna burkinis har möjlighet att hyra en hos oss på badhuset i Klippan. En service som vi även bistår de som inte äger en egen traditionell baddräkt eller egna badbyxor.

Arne Amnér
Kultur- och fritidschef

Jens Olsson
Avdelningschef Bad