Aldrig utan sin kamera -  en fotokonstutställning av Tomas Montelius

Publicerad:

Lördagen den 20 juli är det vernissage i konsthallen för Tomas Montelius utställning med fotokonst och fotografik. Utställningsperioden är 20 juli-25 augusti.

Tomas Montelius hoppade av skolan som 16-åring för en elevanställning på legendariska Stenbergs Bilder i Malmö, som försåg svensk och utländsk dags-, kvälls- och veckopress med bilder samt hade en stor reklamfotostudio.
Efter två intensiva elevår lämnade Tomas Malmö för anställning som fotograf på Helsingborgs Dagblad, vilken varade i drygt 20 år. Parallellt med HD-jobbet var Tomas kontrakterad som teaterfotograf vid Helsingborgs stadsteater 1971-88.
1984 slutade han på HD för att arbeta med fack-, veckopress och reklambyråverksamhet.

En dag ville en reklamkund ha en serie manipulerade produkt-bilder. Så föddes idén till Tomas konstfotografiska verksamhet.

– Jag hade min första separatutställning 1997 galleri i Helsingborg – Galleri Bergman. Därefter följde i rask takt den ena utställningen efter den andra och snart hade jag ett gediget CV med ett flertal jurybedömda utställningar, vilket sedermera renderade i ett medlemskap i NVSK – Konstrundan Nordvästra Skåne, där jag antogs 2001, berättar Tomas.

– Överallt där jag rör mig, alltid med en kamera på axeln, i städer eller på landsbygden kollar jag systematiskt av marken, träd, väggar, tak, dörrar och skrot som ligger och skräpar. Samtidigt läser jag i minnet av vad jag har för bilder i mitt arkiv som kan passa ihop med de presumtiva motiv jag ser framför mig. Jag är tacksam för att jag skolades som pressfotograf. Jag fick lära mig att alltid vara alert och snabb i uppfattningsförmågan. Min stora förebild bland fotografer är den namnkunniga franska fotografen Cartier Bresson.
Som fotokonstnär ligger jag närmast surrealismen.


Utställning i Klippans konsthall
Utställningsperiod 20 juli - 25 augusti, vernissage 20 juli klockan 15.00-18.00.
Öppettiderna för utställningen följer Klippans biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sommaröppettider: må, to 13-19, ti, on 10-16, fr 10-13. Extraöppet söndagen den 25 augusti klockan 13-16.
Klippans Konsthall, Storgatan 9 i Klippan. Fri entré. Läs mer om Klippans Konsthall härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arr: Klippans kommun och Klippans konstföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster