Klippanpopen 40 år

Publicerad:

Den 9 december är det vernissage för Kultur- och fritidsförvaltningens musikutställning om Klippanpopen. Missa inte denna utställning!

Klippanpopen 40 år -
En musikutställning i och med tiden i Klippans Konsthall

Tid:
Utställningen pågår 9 december till 14 januari 2018 i Klippans Konsthall.
Vernissage lördagen den 9 december kl. 13.00-16.00
.

Öppettider:
Klippans Konsthall följer Klippans biblioteks öppettiderlänk till annan webbplats om inget annat anges.

Plats:
Klippans Konsthall, Storgatan 9, Klippan.

Program:
Klippanpopen 40 år - En musikutställning i och med tiden
Det är i år 40 år sedan "Klippanpopen" uppstod. År 1977 startades musikföreningen Bombadill och ett musikliv med musikfester och skivinspelningar följde. Redan i december 1977 spelades den första skivan in i föreningens studio, "Vårdad klädsel/Förbjudna ljud" med Kriminella Gitarrer, och ett flertal grupper följde efter med egna skivor.

År 1979 kom samlings-LP:n "Svensk Pop" med fyra grupper: Torsson, Noise, The Push och Kriminella Gitarrer. Första låt på skivan var "Klippans Centrum", vilken blev något av gruppens Torssons signaturmelodi. LP:n blev uppmärksammad och fick stor publicitet. Skivan gavs ut av en syskonförening till Bombadill: Svenska Popfabriken. Under ett tiotal år framåt spelade föreningen in och gav ut skivor som uppmärksammades nationellt.

Utställningen ”Klippanpopen 40 år” beskriver hur popmusiken utvecklades från 1977 och framåt. De grupper som gav ut skivor och fick uppmärksamhet porträtteras, bakgrunden med föreningarna Bombadill och Svenska Popfabriken beskrivs och vad som hänt under de senaste åren inom Klippans musikliv finns också med på ett hörn

Vid frågor om utställningen kontakta:
lotta.andgren@klippan.se

Arr: Kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med Svenska Popfabriken m fl.

Bombadillafton 12 december kl. 18.30
I samband med utställningen arrangeras även en Bombadillafton den 12 december kl. 18.30 i atriet i Klippans bibliotek. Kvällen handlar om hur den unika musikföreningen Bombadill startade och om dess verksamhet.

Program:
Mats Pettersson, Bo Ingvar Olsson, Anders Pålsson och Thomas Holst berättar om musikföreningen Bombadill och dess verksamhet 1977-1989. Det var i Studio Bombadill som Torsson, Wilmer X, Kriminella Gitarrer, Kommissarie Roy och andra Klippanband gjorde sina första skivinspelningar.

Arr: Kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med de medverkande