Många matglada barn på Matkollo FoodBoost

Publicerad:

Alma, Moa, Freja, Wilma, Manne, Timotheos och Thor var några av deltagarna på Matkollo FoodBoost.

Under sommarlovet arrangerar Klippans kommun många aktiviteter för de lovlediga barnen. En av aktiviteterna är Matkollo FoodBoost som har pågått under hela midsommarveckan.

I hemkunskapssalen på Snyggatorpsskolan har 16 elever som går i årskurs fem i Klippans kommun samlats för att laga mat tillsammans. Köket luktar gott av nystekt kyckling som ska bli en kyklinggryta med röd curry. Under fyra dagar har barnen fått en inblick i matens värld och lärt sig de första grunderna i matlagning samt blivit bekanta med olika råvaror och livsmedel. Nu lagar de avslutningsmiddagen tillsmmans.

I hemkunskapssalen på Snyggatorpsskolan har barnen lagat mat hela veckan.

Som hjälp under veckan har hemkunskapsläraren Carina Dahl och kokerskan Princy Kannangara varit på plats och lett kursen.

- För mig är det viktigt att vi satsar på barnen i årskurs fem eftersom de inte har börjat i hemkunskapen ännu, på så vis får de en bra introduktion till vad hemkunskapen innebär och en fin introduktion till ämnet, säger Carina.

- Jag lagar vanligtvis 250 portioner om dagen när jag är i matsalen på Pilagårdsskolan. Jag fick frågan om att vara med här och träffa eleverna på ett lite annorlunda sätt och tackade ja. Det här har varit roligt, säger Princy.

Carina Dahl och Princy Kannangara.

- Barnen är väldigt duktiga! De vet hur man läser recept och får maten att bli god. Det är ett gäng positiva och glada barn vi har haft här i veckan. En del har varit lite busiga, men det är bara roligt, berättar Carina.

Eleverna har fått laga och smaka på enkla vardags- och favoriträtter, mellanmål, smoothies och brödbullar samt lärt sig de små knepen som gör dem till mästerkockar. Varje dag har startat med en frukostfika och sedan har de fått ett recepthäfte med maten som ska lagas under dagen.

- Vi började enkelt med att göra pannkakor första dagen, sen har vi fått laga bland annat vegetarisk linsgryta, scones, glass, tacofisk och kycklinggryta, berättar Manne som varit med hela veckan.

- Jag tycker om att laga mat och ville vara med på matkollot för att få komma hit och träffa kompisarna. Vi kommer från 4-5 olika skolor och nu har jag fått nya vänner, säger Timotheos.

Eleverna har trivts bra på kollot och har haft en rolig vecka. De har fått prova på många nya recept och fått med sig ny inspiration hem till köket.
Matkollot FoodBoost avslutades under torsdagen med att bjuda in vårdnadshavarna till en middag bestående av en kycklinggryta och sedan en mjukglasstårta till efterrätt. Sammanlagt lagade barnen mat till 55 personer på avslutningen.

- Jag tycker om matlagning. Jag gillar att man får ett pris för att ha kul när man lagar mat, säger Albin och syftar till den goda maten som är rolig att laga och god att äta.

Albin Möllerstedt tycker om att både laga och äta mat.

Filippa och Signe tycker det har varit kul att vara med på Matkollo FoodBoost. Favoriträtterna under veckan har varit pannkakor, scones och kycklinggryta. Den indiska grytan var den roligaste rätten att laga.