Gå till innehåll

Vård- & omsorgsprogrammet

Vill du göra skillnad i människors liv? Genom vård- och omsorgsprogrammet får du kunskaper om att möta personer med olika behov och bakgrunder, samt förbereda dig för ett givande arbete inom vården.

Hos oss kommer du att öka din kunskap och förståelse för människans behov och vilken betydelse livsstilen har för hälsan. Du kommer att få utmana dina förmågor att se saker ur olika perspektiv och att kunna tänka på olika sätt. Med mer kunskap om hälsa, ohälsa, medicin, pedagogik och psykologi lär du dig att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt. Du kommer också få lära dig att använda teknisk utrustning som används i vård och omsorg.

Du möts av riktigt bra lärare och en trygg och stimulerande lärmiljö. Du får möjlighet att träffa många intressanta föreläsare och åka på flera spännande studiebesök och resor. Vi erbjuder lärarledda resurstider där du får möjlighet att utvecklas i din takt och efter dina mål och drömmar. Du lär känna många elever dels genom att vi arbetar med att äldre elever hjälper yngre (SI), och dels för att vi har samläsning med andra program och mellan olika årskurser.

Arbetsplatsförlagt lärande sker fortlöpande under tre år och på vård- och omsorgsprogrammet är det möjligt att förlägga praktiken utomlands genom vårt samarbete med Erasmus.

Programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Vård- och omsorgsprogrammet i Klippans kommun är en vård- och omsorgscollege certifierad utbildning. Många elever blir erbjudna arbete inom vård- och omsorg under och efter avslutad utbildning.

Under utbildningen får du redskap för att förstå hur människor fungerar, vilket ger dig handlingsberedskap oavsett om du väljer en framtid inom vården eller om du studerar vidare inom ett annat område.

Exempel på vad du kan läsa vidare till eller arbeta med efter din utbildning:
Undersköterska, Boendestödjare, Socionom, Sjuksköterska, Tandhygienist och Friskvårdskonsulent/hälsopedagog.

Tabell över de ämnen som ingår i vård- och omsorgsprogrammet (GY25).
Skolans programfördjupning tillkommer (200 p) samt individuellt val (200 p).

Gymnasiegemensamma

Programgemensamma

Engelska nivå 1 och 2

Anatomi och fysiologi nivå 1b

Historia nivå 1a1

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning nivå 1 och 2

Idrott och hälsa nivå 1

Gerontologi och geriatrik nivå 1

Matematik nivå 1a

Hälso- och sjukvård nivå 1 och 2

Naturkunskap nivå 1a1

Omvårdnad nivå 1 och 2

Religionskunskap nivå 1

Psykologi nivå 1

Samhällskunskap nivå 1a1

Psykiatri nivå 1 och 2

Svenska nivå 1, 2 och 3

Samhällskunskap nivå 1a2

 

Social omsorg nivå 1 och 2

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 oktober 2024