Gå till innehåll

Mat i skola och barnomsorg

En riktigt bra skollunch är god, hälsosam och lustfylld. Den är också viktig för att barn och elever ska orka fokusera på lektionerna och ta till sig så mycket kunskap som möjligt.

I Klippans kommun arbetar vi också mycket med hur våra skolrestauranger är utformade. Det ska vara en trivsam miljö där barn och elever kan äta i lugn och ro. Vi ser också maten i skolan och barnomsorgen som en del i barnens och elevernas lärande kring hälsa samt bra och näringsrik mat.

 • Skollunchen för elever i skolan motsvarar ungefär 25 procent av det rekommenderade dagsintaget av näring och energi.
 • Lunchen består av en lagad måltid, en alternativrätt och ett vegetariskt alternativ.
 • Det finns alltid en salladsbuffé med olika alternativ. Morötter, vitkål, olika sorters bönor eller ärtor utgör ett bassortiment och kompletteras med andra grönsaker efter säsong och tillgång.
 • Mjukt bröd, grovt eller halvfint, samt knäckebröd ingår i alla måltider.
 • Lättmjölk och vatten serveras som måltidsdryck.
 • Varje kök har möjlighet att själva utforma sina salladsbufféer och alternativrätter. Detta gör att varje enhet kan och ska vara lyhörd för sina gästers önskemål.
 • Sötade produkter undviks i största möjliga mån och serveras sällan och då som tillbehör.

 • Maten som serveras under dagen till heltidsinskrivna barn på förskolan motsvarar ungefär 65 procent av det rekommenderade dagsintaget av näring och energi.
 • Frukost och mellanmål på förskola och fritids består av ett grövre brödsortiment, lättmargarin, företrädesvis magra pålägg, flingor, gryn och mejeriprodukter.
 • Lunchen på förskolan består av en lagad huvudrätt, grönsaker, mellanmjölk och hårt bröd.
 • Sötade produkter undviks i största möjliga mån och serveras sällan och då som tillbehör.

I skolan serveras inga måltider före klockan 11.00. Matschemat planeras så att varje elev kan äta vid samma tidpunkt varje dag och att där finns tillräckligt med tid att sitta ner och äta.

Matsalsmiljön är på de flesta skolorna ljus och trivsam och gör matsalen till en trevlig mötesplats.

Det är viktigt att vuxna är närvarande i matsalen. När lärare och andra vuxna äter tillsammans med barn och ungdomar skapas en lugn och trevlig miljö.

Varje år ansöker Klippans kommun om skolmjölkstöd från Jordbruksverket för den drickmjölk vi serverar barnen på våra förskolor, grundskolor och gymnasier.

EUs Skolmjölksstöd är en typ av skolmjölksprogram där EU vill hjälpa barn att äta hälsosammare genom att ge stöd till förskolor och skolor som serverar mjölk.

Syftet med EUs Skolmjölksstöd är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i förskolan och skolan och främja sunda matvanor.

Skolmjölksstöd

Har du ett barn som går i någon av Klippans kommuns skolor? Välkommen till en provsmakning av vår skolmat. Vi bjuder dig på en kostnadsfri skollunch.

Skriv ut och fyll i Föräldrakupong för skollunch och ta med den till skolrestaurangen. Erbjudandet gäller för en person vid ett tillfälle.

Föräldrakupong för skollunch Pdf, 521.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 maj 2023