Flygteknikerutbildningar

Skriv ut
Kontakt

Kontakt


Besöksadress Flygteknikcenter
Flygteknikcenter Ljungbyhed
Drottningvägen 5
264 51 Ljungbyhed
Telefon: 0435-44 56 91

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Är du intresserad av våra utbildningar? Ta kontakt så får du mer information, eller boka tid för ett besök. Skolan arrangerar även öppet hus som du är varmt välkommen att besöka. Har du redan bestämt dig för att ansöka till gymnasieutbildningen - tag kontakt med din studie- och yrkesvägledare på skolan för att få hjälp!

Gymnasieskolan

Flygteknikprogrammet, Riksrekryterande yrkesutbildning med egna examensmål
I GY2011 är den flygtekniska utbildningen en riksrekryterande yrkesutbildning med egna examensmål. Flygteknikerprogrammet på Flygteknikcenter Ljungbyhed ger dig behörighet för vidare studier på högskola och yrkeshögskola.

Gymnasieutbildningen till flygmekaniker i Ljungbyhed genomförs under tre år. Utbildningen består av teori varvat med praktik. Praktiken genomförs både på skolan och ute på olika flygföretag. Skolan har möjlighet att utbilda totalt 72 elever fördelat på tre klasser.

Utbildningen bedrivs i moderna och ändamålsenliga lokaler. I våra hangarer finns ett flertal flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Skolan har utbildningstillstånd enligt de Europeiska Luftfartsbestämmelserna, vilket garanterar en mycket hög standard på utbildningen. Detta innebär också att utbildningsintyget som du får efter utbildningen är giltigt i de ca 30 länder som är knutna till det Europeiska Luftfartssamarbetet.

Eftersom skolan har riksintag så bor flertalet av eleverna i skolans internat. I Ljungbyhed finns det goda möjligheter till en aktiv fritid. Det är nära till idrott och friluftsliv, och inom området på Ljungbyhed Park finns till exempel möjlighet till både tennis och golf. Skolan har även ett modernt gym.

Eleverna på Flygteknikcenter Ljungbyhed startar sin utbildning till flygmekaniker på turbinmotorflygplan (jet). Som elev på flygteknikprogrammet i Ljungbyhed kommer du att lära dig hur flygplan är uppbyggda och konstruerade samt hur man servar och underhåller dem på bästa sätt. Motorteknik, elektronik och hydraulsystem är bara några exempel på vad du får lära dig. Utbildningen är upplagd så att eleverna får en bred kompetens, allt för att du ska vara redo för anställning eller vidareutbildning inom flyget eller någon annan högteknologisk bransch.

Utbildningen passar dig som vill jobba i en internationell högteknologisk bransch med service och reparation av flygplan. Flygteknikcenter Ljungbyhed är en godkänd skola enligt de internationella regelverken (part-147) vilket gör dig behörig att söka anställning i hela Europa. Undervisningsmaterial och manualer är i stor omfattning skrivna på engelska, vilket ställer krav på dina språkkunskaper.

Efter utbildningen kan du söka jobb i hela Europa men naturligtvis också i Sverige, både civilt och militärt. Du kan söka anställning som flygmekaniker, flygplansmontör eller studera vidare till flygtekniker på vår yrkeshögskola. Att arbeta som flygtekniker kräver att du är ansvarsmedveten, flexibel och stresstålig. Efter 1-3 års praktik som anställd kan du ansöka om certifikat hos Transportstyrelsen.

Yrkeshögskolan

Flygtekniker 420 YH-Poäng, Kvalificerad yrkesutbildning
Utbildningen passar dig som vill jobba i en internationell högteknologisk bransch med service och underhåll av flygplan. Och utbildningen ger rätt till studiestöd från CSN. YH-utbildningen i Ljungbyhed har plats för 22 elever per årskurs.

Flygteknikcenter Ljungbyhed är en godkänd EASA part-147 skola, vilket betyder att utbildningen bedrivs enligt ett gemensamt europeiskt regelverk, och detta garanterar en hög standard på utbildningen. Vi utbildar tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan. När det gäller kategorin kolvmotorflygplan är utbildningen i Ljungbyhed den enda i landet.

Utbildningen bedrivs i Ljungbyhed i moderna och ändamålsenliga lokaler. I våra hangarer finns ett flertal olika typer av flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen.

Utbildningen är upplagd så att eleverna får en bred kompetens, allt för att de ska vara redo för en anställning i flygbranschen. För att arbeta som flygtekniker måste du vara ansvarsmedveten, flexibel och stresstålig. Efter 2-5 års praktik som anställd på något svenskt, eller utländskt flygbolag, kan du ansöka om certifikat hos Transportstyrelsen. De behandlar varje ansökan individuellt.

Utbildningen ställer höga krav på elevernas praktiska och teoretiska förmåga utifrån de europeiska krav som ställs via EASA. Och manualer är till stor del skrivna på engelska. Yrkets speciella karaktär medför också att kraven på de studerande är mycket högt ställda, något som också visar sig i undervisningen. Goda kunskaper i matematik, engelska och fysik är därför ett grundkrav.

Världen väntar... Utbildningen som ger möjligheter!

Externa elever
Om du är intresserad av att läsa i egen regi som privatist på Flygteknikcenter Ljungbyhed? Kontakta Examiner Manager Kent Ahlberg för mer information.

Uppdragsutbildningar
Under de senaste åren har Flygteknikcenter Ljungbyhed genomfört uppdragsutbildningar gentemot SAAB Aerotech och Försvarsmakten. För mer information om uppdragsutbildningar kontakta Training Manager Ulf Axelsson.

Relaterade länkar

Relaterad information

Samarbetspartners

 • EMS European Maintenance
  Service
 • FLTechnics Vilnius
 • West Air Sweden AB
 • BraathensTechnical AB
 • Saab AB
 • TAM
 • Försvarsmakten
 • Atlantic Airways
 • Priority Aero Maintenance
 • TFHS
 • Amapola
 • Nordiskt Flygteknikcentrum, Luleå
 • Flygteknik Technical Training
 • Transportstyrelsen
 • EASA
 • Luftfartsverket
 • TYA