Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Skriv ut
Kontakt

Kontakt

 

Verksamhetschef förskola
Anneli Persson Dalberg

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

 

Alla kommunala förskolor och fritidshem har öppet vardagar 
kl. 06.00 - 17.30.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Förskola

E-tjänstsystemet för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förskolan är en skolform som riktar sig till barn i åldern 1-5 år. Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande och ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Barnen ska få möjlighet att lära och utvecklas genom att leka, skapa och utforska - på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna. Att ge barnen omsorg och trygghet är en viktig uppgift för förskolan. Förskolan ska lägga grunden för det lärande som fortsätter resten av livet.

I verksamheten arbetar förskollärare och barnskötare. Klippans kommunala förskolor har normalt öppet mellan klockan 06.00 - 17.30. Behöver du barnomsorg utöver de ordinarie öppettiderna så hör gärna av dig till berörd rektor. Rektorn kan besluta att ha öppet klockan 17.30-18.00. Utöver dessa tider kan kommunen erbjuda "nattis" - barnomsorg på obekväm tid.

I Klippans kommun finns åtta kommunala förskolor  samtliga kommundelar och ett antal fristående (privata) förskolor. Det finns även möjlighet att välja pedagogisk omsorg till ditt barn.

Här kan du läsa mer om vår barnomsorg och vad du som förälder har rätt till.

Här kan du läsa mer om våra avgifter inom barnomsorgen.

Hur ansöker jag om plats i förskola eller pedagogisk omsorg?
Du ansöker om plats i kommunal förskola och pedagogisk omsorg via vår e-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om ditt barn är folkbokfört i annan kommun ansöker du via blankett. Denna får du lättast genom att kontakta kundtjänst.
Om ni har skyddade personuppgifter ber vi er kontakta barn- och utbildningsförvaltningen.
Vill du ha plats i en fristående förskola kontaktar du önskad förskola.

Vill du veta hur snabbt du kan få en förskoleplats? 
Här finns information om väntetider och placering, samt kö och möjligheter till förtur till förskolan. 

Har du ett barn fött 2016 som ska börja förskoleklass till hösten är det dags att ansöka om fritidshemsplats, om du har behov av det, samt säga upp eventuell plats på förskolan. Sista placeringsdag på förskolan är 2022-08-05.

Du ansöker om plats genom vår e-tjänst.
Tjänsten kräver inloggning med bank-id.

Du behöver även säga upp eventuell plats på förskolan som ditt barn har. Även detta görs i e-tjänsten.

Förskolan Heden i Ljungbyhed.

Pedagogisk omsorg / dagbarnvårdare

Pedagogisk omsorg innebär att en dagbarnvårdare tar emot inskrivna barn i sitt eget hem under den tid föräldrarna arbetar eller studerar. Pedagogisk omsorg bedrivs i de flesta delar i kommunen. Det är även möjligt att ha en fritidsplats (för barn i åldern 6 - 12 år) inom pedagogisk omsorg. Läs mer om pedagogisk omsorg här.

Fristående förskola

Det finns flera fristående (privata) alternativ för barnomsorg att välja mellan i Klippans kommun. Mer information om fristående förskola hittar du här.

Barnomsorg på obekväm tid

Klippans kommun kan erbjuda barnomsorg på obekväm tid i form av annan pedagogisk omsorg. Barn- och utbildningsnämnden har tagit fram riktlinjer för vilka som har rätt till barnomsorg på obekväm tid. Riktlinjerna innehåller även instruktioner hur går till väga för att söka denna barnomsorg. Du hittar mer information samt våra riktlinjer här.länk till annan webbplats 

Barn med särskilda behov

Förskolans verksamhet är totalintegrerad, det betyder att alla barn, även barn med olika typer av funktionsnedsättningar, går i den ordinarie förskoleverksamheten.

Inom den kommunala förskolan arbetar två specialpedagoger. Dessa har som uppgift att identifiera och undanröja hinder i barns lärande. Det specialpedagogiska arbetet i förskolan är till stor del förebyggande och riktat till åldersperspektivet 1-6 år.
Tillsammans med förskolepedagoger arbetar specialpedagogerna för att se varje barns behov, vilket betyder olika lösningar för olika barn.
Har du frågor om hjälp och stöd för just ditt barn vänder du dig i första hand till personalen eller förskolechefen på den förskola ditt barn går eller ska gå på. Förskolorna nås genom via kundtjänst 0435 - 280 00.