Dags för gymnasieval!

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Vi ställer inte in – vi ställer om

På grund av den rådande pandemin blir mycket annorlunda jämfört med hur det varit tidigare år. Men, trots inställda traditionella fysiska gymnasiemässor och öppet-hus-evenemang, så vill vi ge dig som står inför gymnasievalet, dina vårdnadshavare och andra intresserade, möjlighet att ta del av all den information som behövs.

Du som är elev i nian

Vilken gymnasieutbildning vill du gå?
Vill du läsa fler teoretiska ämnen eller kanske gillar du att jobba lite mer praktiskt?
Finns det något särskilt du drömmer om som du tror att en viss gymnasieutbildning leder till – ett speciellt jobb eller vidare studier efteråt?

Att välja gymnasieprogram kan kännas svårt. Men, ta dig tiden att kolla igenom vad de olika programmen på skolorna erbjuder. Titta på olika alternativ. Känn efter. Var nyfiken.

Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare, SYV, som hjälper dig och guidar dig i ditt val. Det är ditt val, men ibland är det skönt att någon guidar en.

Du som är vårdnadshavare

Som vårdnadshavare till en blivande gymnasieelev har du säkert också stött på en mängd frågor. Både som du själv vill ha svar på och som den unga vuxna i din närhet vill få besvarade.

På denna sida hittar du information som förhoppningsvis ska ge dig de svar du önskar. Klicka dig fram, kanske rentav tillsammans med den blivande gymnasisten? Det är bra att vara nyfiken och ta reda på så mycket som möjligt för att kunna vara ett bra stöd i proceduren kring att välja gymnasieutbildning.

Även som vårdnadshavare får du så klart höra av dig till studie- och yrkesvägledaren med dina funderingar.

Kolla in våra filmer

Genom att klicka på bilden som ser ut som en filmremsa kommer du till en ny sida. På den finns ett antal kortare filmer som ger dig bra information och en försmak av hur det kan vara att plugga på ett speciellt program. Mycket nöje!

Vilka gymnasieprogram finns på Åbyskolan?

På Åbyskolan i Klippan finns åtta (8) olika gymnasieprogram. Varje program har olika inriktningar, som var och en ger en mängd framtida valmöjligheter till vidare studier och chanser till jobb.

Du kan läsa mer om de olika programmen genom att klicka på dem:

Här kan du klicka och komma till Åbyskolans hemsida.

Skuggning på Åbyskolan

Vill du komma och se hur vi har det och få en känsla av stämningen i Åbyskolan? Då behöver du först kolla med din skola, som du går i just nu, och höra vad som gäller. Kanske behöver du ta ledigt från undervisningen för att komma och "skugga".

Kontakta sedan Kristina Knutsson på Åbyskolan. Hon är studie- och yrkesvägledare och tillsammans kan ni hitta en dag som passar både dig och Åbyskolan.

Det är extra viktigt att planera besöket just nu. Eftersom en pandemi råder har vi inte möjlighet att ta emot för många utomstående besökare samtidigt.

Kristina Knutsson når du på e-post: kristina.knutsson@klippan.se

Informationskvällar på Åbyskolan

Vi ställer inte in – vi ställer om! På grund av den rådande pandemin blir mycket annorlunda i nuläget. De vanliga gymnasiemässorna arrangeras inte och öppet-hus-evenemangen går inte heller att genomföra.

Men, elever i nian kan komma tillsammans med vårdnadshavare till oss på Åbyskolan när vi har informationskvällar. Då berättar vi mer om vad det betyder att gå gymnasiet och vad vi har att erbjuda just hos oss.

Välkommen att besöka oss den 26 januari.

Har du frågor? Hör du av dig till oss på e-post: abyskolan@klippan.se

Vilka gymnasieprogram finns på Tegelbruksskolan?

På Tegelbruksskolan finns tre nationella program och två introduktionsprogram. Skolans program ger goda förutsättningar till jobb direkt efter att du slutat utbildningen. Under utbildningstiden får du också möjlighet att praktisera hos företag i branschen.

Som enda skola i nordvästra Skåne finns möjligheten att få ETG-examen på elteknikprogrammet. Här finns också enda utbildningen i södra Sverige som erbjuder undervisning i flygplatsteknik.

De elever som går nationellt yrkesprogram på Tegelbruksskolan har även möjlighet att läsa in allmän behörighet till högskola.

Läs mer om de olika programmen genom att klicka på dem:

Du kan läsa mer om de olika programmen på Tegelbruksskolans hemsida som du hittar här.

Skuggning på Tegelbruksskolan

Du som är intresserad av att besöka en klass genom att "skugga en elev" under en hel- eller halvdag behöver kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Din skolas SYV tar därefter kontakt med studie- och yrkesvägledaren på Tegelbruksskolan.

Han heter Irving Osbjerg och har e-postadress irving.osbjer@klippan.se och telefonnummer 0435-28457.

På grund av pandemin så är möjligheterna till skuggningar begränsade och periodvis helt pausade.

Informationskvällar på Tegelbruksskolan

Välkommen på digitalt öppet hus

Vi på Tegelbruksskolan bjuder in till digitala öppna hus under vecka 4 för dig som ska börja gymnasiet i höst!

Onsdag 27/1 klockan 17.00-18.00 El- och Energiprogrammet
Onsdag 27/1 klockan 17.00-18.00 Bygg- och Anläggningsprogrammet
Torsdag 28/1 klockan 17.00-18.00 Fordon- och Transportprogrammet

För att anmäla dig till dessa informationskvällar skicka namn, e-post och vilket program du är intresserad av till jeannette.friberg@klippan.se. Du får då en bekräftelse med en länk till Teams att logga in på för att delta.

Passa på att ta reda på allt du behöver veta för att göra ditt gymnasieval!

Vill du kombinera idrott med gymnasiestudier i Klippan?

Om du går som elev på någon av Klippans gymnasieskolor kan du kombinera dina studier med en idrott. I Klippan finns brottning på RIG- och NIU-nivå, det vill säga Riksidrottsgymnasium och Nationellt godkänd idrottsutbildning.

Läs mer om möjligheterna att kombinera teoretiska gymnasiestudier med din favoritidrott på Idrottsgymnasiets egen hemsida som du hittar här.

Vilken utbildning finns på Flygteknikcenter i Ljungbyhed?

 På Flygteknikcenter i Ljungbyhed varvas teori med praktik under den treåriga gymnasieutbildningen. Praktiken genomförs både på skolan och ute på olika flygföretag.

Eftersom skolan har riksintag så bor flertalet av eleverna i skolans internat, med nära till idrott och friluftsliv och aktiviteter. Efter utbildningen kan du söka jobb i hela Europa.

Läs mer om utbildningen på Flygteknikcenters sida som du hittar här.länk till annan webbplats

Du kan också läsa mer i den information som finns på Klippans kommuns sida om Flygteknikcenter.  

Vilka program finns på Gymnasiesärskolan?

 Gymnasiesärskolan är en frivillig skolform som ungdomar med en utvecklingsstörning kan välja. Du kan läsa mer om skolan på dess egen sida som du hittar här.

Framtida studier efter gymnasiet

Kanske har du redan nu planer på den framtid som kommer efter gymnasietiden. Det finns en lång rad olika webbsajter att titta på, ifall du vill läsa mer om vilka möjligheter som finns. Om du klickar så länkas du vidare till varje sida, som öppnas i nytt fönster.

  • studera.nulänk till annan webbplats – här kan du hitta och jämföra olika universitet- och högskoleutbildningar.
  • yrkeshogskolan.selänk till annan webbplats – här läser du om vilka regler som gäller och vilka möjligheter som finns att läsa så kallade YH-utbildningar i olika branscher runt om i landet.
  • folkhogskola.nulänk till annan webbplats – här hittar du information om och söker till Sveriges 155 olika folkhögskolor.
  • studeravidare.selänk till annan webbplats – här presenteras högskolor, universitet och olika utbildningar. Du kan också bland annat träna på högskoleprovet och räkna ut ditt meritvärde.
  • antagning.selänk till annan webbplats – här söker du information om och ansöker till universitet- och högskoleutbildningar i Sverige.
  • arbetsformedlingen.selänk till annan webbplats – här hittar du bland annat lediga jobb, gör karriärtest och skriver in dig ifall du blir arbetssökande.