Maten i skolan och barnomsorgen

Skriv ut
Kontakt

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Salladsbuffén på Snyggatorpsskolan är färgglad och varierad.

En riktigt bra skollunch är god, hälsosam och lustfylld. Den ska vara så tilltalande att varken elever eller skolpersonal väljer andra alternativ till lunch.

Hur skolrestaurangen är utformad, är också viktigt. Att äta god mat i trivsam miljö gör skolrestaurangen till en positiv och trevlig mötesplats för alla på skolan.

Elever som äter en tillräcklig lunch orkar koncentrera sig under lektionerna och har bättre förutsättningar för att prestera bra i skolan.

Bra matvanor överhuvudtaget är en förutsättning för oss alla att må bra, växa, utvecklas, orka arbeta och gå i skolan.

Vårt matbudskap

Måltidsenhetens främsta mål är nöjda matgäster, men vi ser oss också som en del av skolan och barnomsorgen.

Måltidsenheten vill servera måltider som är goda och näringsriktiga. Men, vi hoppas också ge en insikt om vad som är bra mat, sett ur ett längre hälsoperspektiv.

Därför väljer vi medvetet bort måltider som ibland kallas för snabbmat, som till exempel pizza och hamburgare. När vi tillagar maten väljer vi bra råvaror och fiberrika och fettfattiga livsmedel.

Om vi använder hel- och halvfabrikat är de av hög kvalitet och innehåller kända råvaror.

Detta består skollunchen av

 • Skollunchen motsvarar ungefär 25 procent av det rekommenderade dagsintaget av näring och energi till skolelever. Resterande måltider ansvarar vårdnadshavarna för.
 • Lunchen består av en lagad måltid, en alternativrätt och ett vegetariskt alternativ.
 • Salladsbuffé med minst fem (5) alternativ ska finnas. Morötter, vitkål, olika sorters bönor eller ärtor utgör ett bassortiment och kompletteras med andra grönsaker efter säsong och tillgång.
 • Mjukt bröd, grovt eller halvfint, samt knäckebröd, ingår i alla måltider.
 • Lättmjölk och vatten serveras som måltidsdryck.
 • Varje kök har möjlighet att själva utforma sina salladsbufféer och alternativrätter. Detta gör att varje enhet kan och ska vara lyhörd för sina gästers önskemål.
 • Sötade produkter undviks i största möjliga mån och serveras sällan och då som tillbehör.
 • Matsedlarna planeras centralt och i samordning med skola, barnomsorg och äldreomsorg.

Detta består barnomsorgens mat av

 • Maten som serveras under dagen till heltidsinskrivna barn på förskolan motsvarar ungefär 65 procent av det rekommenderade dagsintaget av näring och energi. Resterande måltider ansvarar vårdnadshavarna för.
 • Frukost och mellanmål på förskola och fritids består av ett grövre brödsortiment, lättmargarin, företrädesvis magra pålägg, flingor, gryn och mejeriprodukter.
 • Lunchen på förskolan består av en lagad huvudrätt, grönsaker, mellanmjölk och hårt bröd.
 • Sötade produkter undviks i största möjliga mån och serveras sällan och då som tillbehör.
 • Matsedlarna planeras centralt och i samordning med skola, barnomsorg och äldreomsorg.

Mattider och miljö

I skolan serveras inga måltider före klockan 11.

Matschemat ska planeras så att varje elev kan äta vid samma tidpunkt varje dag och att där finns tillräckligt med tid att sitta ner och äta. Att äta på regelbundna tider är bra för hälsan.

Matsalsmiljön är på de flesta skolorna ljus och trivsam och gör matsalen till en trevlig mötesplats.

Det är viktigt att vuxna är närvarande i matsalen. När lärare och andra vuxna äter tillsammans med barn och ungdomar skapas en lugn och trevlig miljö.

Vad är måltidsenheten?

 Måltidsenheten är en del av Serviceavdelningen, som i sin tur är en del av tekniska förvaltningen vid Klippans kommun.

Vi har tillagningskök på Åbyskolan, Snyggatorpsskolan, Antilopenskolan, Ljungbyhedsskolan, Pilagårdsskolan samt Antilopens, Täppans och Himlabackens förskolor.

Vi har mottagningskök på Vedby skola, Bofinkenskolan, samt förskolorna Linnéa, Värdshuset, Heden, Pilagården och Skogsbrynet.

Om du har frågor, synpunkter eller förslag som gäller måltiderna får du gärna kontakta kökspersonalen på respektive skola eller förskola.

Du kan också kontakta vår måltidschef Lill Spenninge, Sabina Tucic områdeschef Åbyskolan, eller Jonas Bjälkengren områdeschef Snyggatorpskolan.

Du når dem via kundtjänst på telefon 0435-280 00.

Vi tar emot skolmjölkstöd från Jordbruksverket

Varje år ansöker måltidsenheten om skolmjölkstöd från Jordbruksverket för den drickmjölk vi serverar barnen på våra förskolor, grundskolor och gymnasier.

Att servera mjölk i skolan förbättrar näringsintaget för miljontals barn.

Därför är det bra att EU ger skolmjölksstöd till skolor i Sverige och andra länder inom EU.

EUs Skolmjölksstödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en typ av skolmjölksprogram där EU vill hjälpa barn att äta hälsosammare genom att ge stöd till förskolor och skolor som serverar mjölk.

Syftet med EUs Skolmjölksstöd är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i förskolan och skolan och främja sunda matvanor.

Både kommunala och fristående förskolor, skolor och gymnasium kan ansöka om stödet.”

EU-logotyp.