Årets kock avgjordes på Ljungbyhedsskolan idag

Publicerad:

Vinnarlaget tillsammans med juryn.

I förmiddags gjorde fem elevlag ur årskurs 8 och 9 på Ljungbyhedsskolan upp i tävlingen Årets kock när de tävlade mot varandra i matlagning på temat Smaker från orienten.

För andra året i rad tävlade elever ur årskurs 8 och 9 på Ljungbyhedsskolan mot varandra i matlagningstävlingen Årets kock som arrangeras av skolan.

Eleverna har själva fått bilda lag om tre och tre i klasserna och på temat Smaker från orienten fått hitta recept och under en månads tid förbereda sig inför tävlingen. Lärare har inte varit med och styrt utan eleverna har skrivit sina inköpslistor och övat på matlagningen hemma. Halvfabrikat och färdigmat har inte fått lov att användas, utan allting ska lagas och bakas ifrån grunden.

- Det är kul att vara med och tävla, vi har planerat vår maträtt i cirka en månad, säger Tindra som går i årskurs åtta. 

- Eleverna har fått sköta planeringen och tolkningen av temat själva och därigenom övat mycket på teamwork, vilket är nyttigt för framtiden. Matlagningen är en bra aktivitet för att lära sig gott samarbete, säger Ellinor Varady som är hem- och konsumentkunskapslärare på Ljungbyhedsskolan.
- Vi har många trevliga ungdomar här i Ljungbyhed som är jätteduktiga på att laga mat, fortsätter Ellinor.

Eleverna fick 90 minuter på sig att laga sina rätter och lägga upp dem på ett aptitligt och tilltalande vis. Rätterna bedömdes sedan av en jury som var inbjuden till skolan. Juryn bestod av Lars från Hemköp i Ljungbyhed, Rune som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Lill som är kostchef i Klippans kommun och Lars som är verksamhetschef för centrala elevhälsan.

Vinnarna serverade en rätt som bestod av fetaostbollar med tabbouleh, tzatziki och hembakat bröd. Juryns motivering löd: Ett vackert upplägg och en välkomponerad rätt som smakade mycket gott, laget hade också bäst ordning och reda i köket när de lagade maten.