Efter sommaren får Tegelbruksskolan egen matsal

Publicerad:

Under vårterminen kommer en ny matsal att byggas på Tegelbruksskolan. Det ökande elevantalet på gymnasiet i centrala Klippan gör att alla elever inte kommer få plats i den befintliga matsalen på Åbyskolan, som idag används av båda skolorna.

Elever och lärare på Tegelbruksskolan har efterfrågat en egen matsal på skolan och snart blir deras önskan verklighet. Det har nu beslutats att en matsal i anslutning till skolan ska börja byggas under vårterminen 2019. Redan efter jul kommer markarbetena att påbörjas. Den ska stå klar när eleverna kommer tillbaka från sitt sommarlov i augusti.

Eleverna på skolan är glada över beslutet. En annan vinst, förutom att eleverna slipper trängas i matsalen, är att de får mer tid över att hinna äta maten och få ut mer av sin lunchrast.

- Alla är jätteglada över att vi ska få en egen matsal. Vår lunch brukar vara 45 minuter och vi måste ofta kasta i oss maten eftersom det tar tid att ta sig till matsalen på Åbyskolan och sedan hinna tillbaka till nästa lektion. Under vintern när det är kallt och dåligt väder tar det längre tid att gå, och då struntar många elever i att ta sig dit. Så vi är tacksamma över att få en egen matsal, säger Razmus Andersson som går andra året på Fordons- och transportprogrammet med inriktning personbilsteknik.

Max Valter går i samma klass som Razmus, men med inriktning på lackering. Han håller med sin klasskamrat om att det är ont om tid och stressigt att äta på en annan skola.

- Jag äter aldrig i matsalen, det är för långt att gå. Det brukar bli att vi köper en baguett i cafeterian på skolan istället. Men det håller inte en mätt särskilt länge, det blir mycket pengar på något som ger lite energi, säger Max.

Razmus Andersson, Ronny Olesen och Max Valter.

Matsalen ska bli en utbyggnad av huset Bryggeriet 20 som ligger i anslutning till Tegelbruksskolan. Ett krav som skolan har på bygget är att elever inom bygg-, el- och fordonsprogrammen ska få vara delaktiga i den mån det går så att de får praktisk erfarenhet.

En som sett behovet av att skolan ska ha en egen matsal är Ronny Olesen, biträdande rektor på Tegelbruksskolan med ansvar för fastighet och utrustning.

- Många elever är trötta på eftermiddagen eftersom de hoppar över att äta lunch. Jag tror resultaten kommer öka när de äter ordentligt och får mer energi till eftermiddagslektionerna. Humöret kommer också bli bättre vilket skapar motivation till att plugga mer, säger Ronny.
- Att eleverna får vara med och bygga sin matsal tycker vi är värdefullt. Alla möjligheter till att eleverna kan få praktik och lärlingsplatser ska vi ta vara på, för det är våra duktiga elever värda, fortsätter Ronny.

Den nya matsalen har 90 platser och det kommer vara 4 sittningar per dag, vilket gör att den rymmer 360 elever. Matsalen ska inkludera ett serveringskök med diskhantering, men inte ett tillagningskök. Maten tillagas och levereras från Snyggatorpsskolan som ligger på andra sidan vägen.