En skolrestaurang för alla smaker

Publicerad:

Ett Smaka på-bord, brickor med bilder av Klippan från förr, säsongsfräscht salladsbord och franska barmöbler. Detta och mycket mer har skapat Åbyskolans unika lunchrestaurang.

Resan mot hur skolrestaurangen ser ut idag började 2015. Det fanns resurser för att fräscha upp lokalen och det som stod i fokus var att hitta en bättre lösning för serveringslinjen. Elever och personal fick trängas vid maten och det blev en stökig miljö.
- Måltidsmiljö är en av mina hjärtefrågor, berättar kostchef Lill Spenninge. Hon var med och startade upp arbetet 2015. Ett arbete som har engagerat medarbetare från olika förvaltningar och avdelningar.

- Jag tog med mig erfarenheter från tidigare arbetsplatser och projekt som jag varit en del av in i arbetet här i Klippan. Tillsammans med kollegorna har vi fokuserat på att skapa en skolrestaurang att trivas i.

Ett område inom skolmåltider som ofta hamnar i skymundan är hur maten presenteras och hur en måltid kommuniceras. Men i Klippan lyftes detta till en av de viktigaste sakerna.
- Små saker kan göra en stor skillnad i ett rum, säger Lill. Och det är mycket det som vi har gjort här. Maten ska presenteras i ett sammanhang som gör den goda smaken rättvisa.

Arkitekt Åsa Dyberg med erfarenhet från bland annat lunchrestauranger i den privata sektorn togs in i projektet och succesivt växte Åbyskolans nya skolrestaurang fram.
- Vi utgick från serveringslinjen och hur vi skulle få till ett bra flöde vid den. Där finns ett viktigt arbetsutrymme, medarbetarna måste kunna jobba på ett bra sätt samtidigt som det finns tillräckligt utrymme för gästerna.

I rummet finns fyra olika möbleringssätt, ljudabsorbenter, belysning som tar tillvara på det stora takutrymmet och alldeles lagom mycket trivsamma detaljer. Något som också får sätta sin prägel i rummet är de som jobbar där.
- Här finns ett bra lagarbete, berättar Lill. Arbetsglädjen och familjekänslan är fantastiska. Vi ville visa vilka det är som levererar atmosfären och maten i restaurangen. Det gjorde vi bland annat genom att bildsätta delar av väggen med deras porträtt.

- När studiebesök kommer hit får vi ofta reaktionen "Vad mysigt det är här". Och vi tänker ja, varför ska det inte vara trivsamt och mysigt? Varför ska vi inte tänka på utrymmet som en restaurang? Vi har flera hundra gäster varje dag och de ska trivas här.

I mars kommer Lill vara en av föreläsarna på Kost- och näringsdagarna i Göteborg. Ett stort evenemang för de som jobbar med mat och måltid i offentlig sektor. Tillsammans med Åsa Dyberg kommer hon berätta om Åbyskolans skolrestaurang och resan den har tagit.
- Det är roligt att Klippans kommun och måltidsmiljö lyfts upp i sammanhang som detta. Vi är stolta, glada och laddade inför konferensen.