Ett besök på el- och energiprogrammet

Publicerad:

Läraren Jöran tillsammans med en elev

På torsdagar är det praktiskt arbete på schemat för eleverna som går elteknik på Tegelbruksskolan. Förra torsdagen fick programmet besök av kommunalrådet Kerstin Persson, som under dagen var på praktik på skolan.

Eleverna samlas på morgonen och pratar igenom vilka projekt de arbetar med och stämmer av med läraren hur arbetet går för dem. Sen är det dags för eleverna att gå ut i verkstaden och jobba. I klassen går det 14 elever och alla arbetar med olika projekt, vissa tillsammans, andra enskilt.
Jöran Dahl har varit lärare på skolan sedan 2008 och innan det arbetade han som elektriker i 20 år.

- Alla har sina projekt och jobbar i sina stationer. Som lärare ser jag till att vara tillgänglig för eleverna. Ibland flyter det på bra och då är det lugnt för mig, men ibland kan det vara så att fem elever behöver hjälp samtidigt och då gäller det att vara snabb och hinna med att hjälpa alla, säger Jöran.

Jöran är noga med att se till att eleverna får en djupare och grundläggande förståelse för de verktyg som de arbetar med. Eleven ska inte bara kunna redovisa vad redskapen gör, utan även hur och varför de fungerar som de gör.

Ute i verkstaden är miljön inbjudande ljus och färgglad. De olika stationerna som eleverna arbetar på speglar verkligheten och eleverna lär sig både praktiskt och teoretiskt hur arbetet går till. Några elever arbetar med att koppla in eluttag och strömbrytare för att få elen att nå fram till en lampa. Några andra ritar upp hur elen ska dras i olika rum och testar sedan att koppla in strömmen så att allt fungerar som det ska göra i verkligheten.

Här ritar elever upp ett kök på en vägg för att sedan koppla elen så att den ska nå fram till all köksutrustning.

- Som före detta slöjdlärare känner jag igen arbetssättet med olika stationer och projekt som eleverna arbetar med, säger Kerstin Persson. Det är kul att vara tillbaka i en sån här sal och se hur flitigt de arbetar.

Viktor, Kerstin och Jöran ser på när Melker för första gången åker upp i bomliften.

Något som är unikt för utbildningen på Tegelbruksskolan är att eleverna redan på gymnasiet får skriva prov och bli godkända för att få köra saxlift och bomlift.

- Att kunna köra liftar ligger utanför Skolverkets krav på utbildningen. Men vi vill gärna erbjuda eleverna den kunskapen. Det ger dem fler möjligheter till praktikplatser och större chans till jobb efter utbildningen, berättar Jöran.