Första trafiklärarna har tagit examen – alla har fått jobb

Publicerad:

Första avgångsklassen med trafikskolelärare.

För drygt ett år sedan tog Klippans kommun hem yrkesutbildningen trafiklärarutbildningen i egen regi och nu har de första eleverna tagit sin examen.

I 60 veckor har de 23 eleverna utbildats på programmet och det har minst sagt gått bra för eleverna – alla är godkända och har fått jobb som trafiklärare.

Eleverna är överlag mycket nöjda med utbildningen och dess utformning. Eftersom det har varit första årskullen har det inneburit att lärarna har fått testa sig fram för att forma utbildningen och eleverna har fått tycka till och ge förbättringsförslag under utbildningens gång.

- Den 4 mars satte vi igång med den andra elevgruppen på utbildningen och nu har vi format programmet bra. Vi har fått nyttiga tips och feedback från första elevgruppen som vi har kunnat använda för att kunna utveckla utbildningen och göra den riktigt bra, säger Ronny Olesen, utbildningsansvarig uppdragsutbildning YH.

I utbildningen har eleverna fått lära sig hur man tränar körskoleelever att fungera i alla tänkbara trafiksituationer. De har också fått lära sig trafikvett och hur man förklarar hur trafiksystemet är uppbyggt. I utbildningen ingår också praktik ute på trafikskolorna.

Susanne och Robin är två av eleverna som gått utbildningen.

- Jag var tidigare egen företagare, men kände att det skulle vara kul att få kollegor och få jobba med att utveckla människor. Jag trodde utbildningen skulle vara tuffare, men det gör inget eftersom resultatet av utbildningen har varit riktigt positivt. Jag har redan fått jobberbjudanden från fyra olika trafikskolor och jag börjar min första anställning i juni, berättar Susanne Björklund, en av de nyexaminerade eleverna.
- Jag skulle absolut rekommendera utbildningen till andra. Det har varit lite rörigt under året och det har märkts att det varit ett pilotprojekt. Men vi har fått vara med och hjälpt till att forma utbildningen och fått riktigt bra lärare tillslut, fortsätter Susanne.

- Jag har gått transportprogrammet på Tegelbruksskolan, men när jag kom ut och började jobba trivdes jag inte med arbetet. Jag ville bli lärare, men visste inte vilket ämne förutom idrott jag skulle välja att läsa till, så jag fick inte ihop det. Då föreslog Ronny att jag skulle bli yrkeslärare, på så vis får jag arbeta med pedagogik och få användning av min erfarenhet av körningen. Mitt mål, efter att ha jobbat som trafiklärare några år, är att komma tillbaka till Tegelbruksskolan och bli yrkeslärare här. Men först ska jag börja jobba på Klippans Trafikskola, min anställning börjar på måndag, säger Robin Nilsson, som också gått utbildningen.
- Det har varit en bra utbildning överlag. Lärarna har tagit vår feedback på allvar och format utbildningen efter våra önskemål. Det kommer att bli en bra utbildning i fortsättningen, avslutar Robin.