Ljus framtid väntar nyexaminerade trafiklärare

Publicerad:

Gruppbild på de nyexaminerade eleverna.

I 60 veckor har eleverna utbildats till trafiklärare, och nu när de är examinerade har alla som blivit godkända fått jobb.

Tredje omgången av trafiklärarutbildningen har avslutats och utbildningen har utvecklats och totalanpassats till branschen. Att utbildningen är uppskattad av både elever och framtida arbetsgivare märks tydligt då alla elever som hittills examinerats med godkända betyg fått jobb.

- Eftersom utbildningen är relativt ny i vår regi har vi anpassat den efter vad branschen efterfrågar och vad tidigare elever har tyckt till om. På så vis har vi en mycket uppskattad utbildning med väldigt hög kvalitet, berättar utbildningsledare Kenny Schylander.

- Jag är mycket stolt över alla elever som gått utbildningen och nu tagit sig ut i arbetslivet. Jag är också stolt över hur vi har format utbildningen så att den uppskattas av både branschen och eleverna, säger Ronny Olesen, ansvarig för YH-trafiklärarutbildningen.

Utbildningen lockar elever i olika åldrar och bakgrund från hela sydvästra Sverige, två av dem är Nina och Johanna, som tycker att utbildningen har varit över deras förväntan.

Bild på Nina och Johanna.

Nina och Johanna är två av eleverna som tagit trafiklärarexamen.

- Vi trodde att vi kunde köra bil efter att ha haft körkort i flera år, men efter att ha gått denna utbildningen blir det tydligt hur mycket man glömmer av med åren. Ett fel jag ofta gjorde var att svänga med kopplingen nedtryck, skrattar Nina.

- Jag kör helt annorlunda privat nu, och mina vänner och familjemedlemmar vill inte längre ha mig i passagerarsätet för de tycker det är jobbigt när jag rättar deras körning, säger Johanna. En positiv sak jag har smittat av på familjemedlemmar är säkerhetstänket. Vi lärde oss mycket om det i utbildningen och jag kommer jobba för nollvisionen i trafiken genom att se till att mina elever alltid har trafiksäkerheten i bakhuvudet när de tagit körkort.

Utbildningen består av teori blandat med praktiska övningar och praktik ute på företag.

- Jag tyckte kördagarna var de roligaste dagarna. Våra lärare gick in i roller där de spelade elever så att vi får öva på att bemöta olika karaktärer och typer av människor. Det var väldigt lärorikt, berättar Nina.

Bild på lärarna från trafiklärarprogrammet.

Lärarna på utbildningen är engagerade i elevernas utveckling. På bilen ser vi Ronny, Kenny, Bo-Anders, Karolina och Jörgen.

- Att fixa praktikplats var inga problem, första trafikskolan jag kontaktade tog emot mig direkt, säger Nina. Det saknas idag ett par hundra behöriga lärare i region syd, så trafikskolorna är glada att vi har så bra utbildning här i Klippan.

- Jag hade redan god kontakt med en trafikskola, och redan innan jag ens började min utbildning fick jag veta att det fanns praktikplats för mig där under utbildningen och att de också hade jobb till mig när jag blev behörig trafiklärare, säger Johanna.

Nästa intagning till trafikskolelärarutbildningen öppnar i januari och utbildningen startar i augusti 2022. Information om utbildningen och ansökan hittar du på vår sida Yrkeshögskolan.