Lyckad renovering av matsalen på Snyggatorpsskolan

Publicerad:

Våren 2020 slutfördes renoveringen av matsalen på Snyggatorpskolan i Klippan. Jonas Bjälkengren, områdeschef för måltid, berättar om den positiva effekten av renoveringen.

Det ryker och fräser från det stora stekbordet inifrån köket på Snyggatorpskolan i Klippan. Jonas Bjälkengren, områdeschef för måltid, håller på att tillreda en wok som eleverna och lärarna ska få prova på idag.

- Smaka här, säger Jonas och håller fram en sked med ett rykande hett smakprov.

- Det är Afrika som möter Asien, säger han och räknar upp spiskummin, koriander och andra exotiska kryddor han smaksatt woken med.

Jonas förklarar att han och hans personal numera hinner med att göra lite extra kulinariska utsvävningar i köket, tack vare renoveringen av matsalen.

- Innan vi byggde om hade vi en traditionell matsal med två klassiska serveringslinjer där lunchen serverades ifrån. Där var alltid långa köer och trångt bland dem som skulle ta av maten. När det behövdes fyllas på i kantinerna blev det ofta irriterat eftersom personalen fick tränga sig förbi eleverna för att komma fram. Det var en stressig miljö att röra sig i, både för eleverna och kökspersonalen.

- När vi började rita på den nya matsalen såg vi till att skapa en där elever och kökspersonal inte krockade med varandra, något vi löste genom att bygga en u-formad serveringslinje. Nu tar eleverna för sig av varmrätterna från ena sidan medan vi i lugn och ro kan fylla på från andra sidan.

Ute i matsalen står en stor salladsbuffé och även en provapå-ö där det dagligen serveras nya anrättningar som Jonas och hans kollegor testar på eleverna och lärarna, ett mycket populärt inslag.

Utöver den smarta tekniska lösningen och inbjudande matöar har matsalen fått en moderna finish med dämpade färger och material som även dämpar ljudet. Egendesignade soffor har klätts med mörkgrått ulltyg från Klippans Yllefabrik som absorberar mycket av ljudet.

Den nyrenoverade matsalen har även fått en del roliga detaljer med klippananknytningar. Jonas berättar att väggarna är uppbyggda av tegel från tegelfabriken som låg på andra sidan gatan. På skåpen sitter dörröppnare av läder som för tankarna till den gamla läderfabriken i Klippan.

- De här är fina, säger Jonas och håller fram en bricka med ett svartvitt fotografi föreställande en skolklass från 1913. Tillsammans med Kultur och Fritid har vi tagit fram serveringsbrickor där vi låtit trycka olika motiv från gamla Klippan, säger han samtidigt som han kastar ett öga på klockan inne i köket.

Hon är strax elva och Jonas har inte tid att prata mer. Om en stund kommer de första eleverna in i matsalen och då ska de få smaka på en wok med inslag från två världsdelar.