Maria Berlin går en skräddarsydd utbildning där hon pluggar till grundlärare och samtidigt jobbar på skola

Publicerad:

Tillsammans med bland annat Klippans kommun har Högskolan Kristianstad skräddarsytt en ny utbildning där studenterna kombinerar studier med en anställning som lärare. Lärarstudenterna får samtidigt både lön och flera års arbetslivserfarenhet under sin utbildning. Utbildningen hjälper att avlasta den rådande lärarbristen genom att få fler till att vilja bli lärare, speciellt inom ämnena matematik, fysik och kemi.
Måndag 16 mars öppnar ansökan till höstterminen med ytterligare en ny typ av arbetsplatsintegrerad lärarutbildning.

För ett år sedan lanserade Högskolan Kristianstad en ny arbetsplatsintegrerad grundlärarutbildning med inriktning mot årskurs 4–6. Nu tas nästa steg med en utbildning till ämneslärare för årskurs 7–9 i matematik, fysik och kemi. Första året är studietakten 125 procent och därefter kombinerar studenten två dagars studier med en kommunal anställning som lärare tre dagar i veckan. Efter fem års studier har alltså studenten fyra års arbetslivserfarenhet. Med detta upplägg kan studenterna finansiera studierna med en månadslön från och med andra året på ämneslärarutbildningen.

Maria Berlin går utbildningen och är lärarstudent på Snyggatorpsskolan sedan augusti. Hon undervisar i matematik i årskurs fem och är resurs i årskurs 4-6.

- Jag har arbetat i hotellbranschen i tio år, men länge funderat på att utbilda mig till lärare. Jag provade på ett lärarvikariat efter min sista föräldraledighet och tyckte mycket om yrket. Men i och med att jag har en familj att försörja och räkningar att betala har jag inte velat ta steget att börja studera i så många år som det tar att bli lärare, berättar Maria.

- I våras såg jag att Högskolan Kristianstad körde igång med denna utbildningen som kombinerar studier med lärartjänst och tänkte att det blir perfekt för mig – att både plugga och ha en lön, samtidigt som jag får lära mig yrket praktiskt, fortsätter Maria.

- Överallt i Sverige är de svårt att rekrytera till ämneslärarutbildningen i de ämnen som vi nu satsar på i en arbetsplatsintegrerad variant: matematik, fysik och kemi. Utbildade lärare i dessa ämnen har en synnerligen god arbetsmarknad och genom vår nya utbildning har de dessutom en eftertraktad yrkeserfarenhet med sig från studietiden, säger Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad.

- Jag är jättenöjd med att jag hoppade på utbildningen. Jag får hela tiden nya kunskaper när jag studerar och kan tillämpa dem direkt i praktiken när jag jobbar. Det ger mig en snabb ingång i yrket, speciellt eftersom jag inte har några förkunskaper. På Snyggatorpsskolan trivs jag bra och har en fantastisk mentor som vägleder mig och ger mig stöd. Eleverna är helt underbara och det är roligt att jag känner att jag växer varje dag med de utmaningar jag möter, säger Maria.

Förutom Klippan är nio andra kommuner i Skåne, Blekinge och Småland med i ämneslärarsatsningen och det är också dessa som anställer studenterna under studietiden. Samtidigt fortsätter högskolan, tillsammans med ytterligare fyra kommuner, satsningen på grundlärare åk 4–6, vars utbildning precis som förra året inkluderar anställning med lön från första veckan.

De 14 kommuner som är med i båda lärarsatsningarna är Helsingborg, Hässleholm, Karlshamn, Klippan, Kristianstad, Markaryd, Olofström, Osby, Ronneby, Simrishamn, Sjöbo, Sölvesborg, Älmhult samt Östra Göinge.

Läs mer om utbildningen
Är du också sugen på att läsa till lärare och samtidigt jobba på skola? Skicka då in din ansökan! Ansökan till höstterminen 2020 öppnar 16 mars och stänger 15 april.

Mer information om nya arbetsplatsintegrerade ämneslärarutbildningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om arbetsplatsintegrerade grundlärarutbildningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt
Högskolan Kristianstad
Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning, henrik.svensson@hkr.se, 044-250 33 43
Pia Thornberg, programområdesansvarig kompetens- och skolutveckling, pia.thornberg@hkr.se, 044-250 34 60
Åsa Hammarlund, programområdesansvarig åk 4–6, asa.hammarlund@hkr.se, 044-250 34 72
Lena Löfgren, Programområdesansvarig åk 7–9, lena.lofgren@hkr.se, 044-250 34 31

Klippans kommun
Helena Abrahamsson helena.abrahamsson@klippan.se, 0435-28 345