Yrkes-SM april 2020 - inställt

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Yrkes-SM är inställt på grund av beslutet gällande sammankomster på 500 personer, tills vidare inte ska vara tillåtna i Sverige. Läs mer på Yrkes-SM hemsidalänk till annan webbplats.

 

På Yrkes-SM kommer yrkesskickliga ungdomar från hela landet att tävla och visa upp olika yrken i Olympia Park-området. Välkommen att besöka evenemanget för att få inspiration till ditt framtida yrkesliv.

Det blir Familjen Helsingborg som står som värd för Yrkes-SM 2020. Evenemanget som är 22-24 april syftar till att ur ett regionalt perspektiv skapa ett intresse för yrkesutbildningar, samverkan mellan skola och arbetsliv samt att lyfta utbildningens betydelse för stadens och regionens utveckling som helhet.

Vad är Yrkes-SM?
Yrkes-SM 2020 – Sveriges största och jobbigaste yrkesevenemang för ungdomar – arrangeras den 22-24 april på ett ca 25 000 kvm stort evenemangsområde vid Olympia Park i Helsingborg. Upp mot 30 000 besökare förväntas komma dit för att inspireras av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar. Cirka 50 yrken kommer att finnas på plats för att tävla och visa upp sig. Omkring 250 tävlande ungdomar, som har kvalificerat sig via regionala deltävlingar runt om i Sverige, kommer att tävla i olika yrken inom områdena:

- Bygg-, konstruktions- och anläggningsteknik
- Industri-, maskin- och verkstadsteknik
- Informations- och kommunikationsteknik
- Konst
- Kreation och mode
- Social och personlig service
- Transport och logistik

Men Yrkes-SM är så mycket mer än tävlingar. Genom olika besöksaktiviteter och information ger Yrkes-SM ungdomar (och vuxna) möjligheter att få en konkret inblick i moderna yrkesutbildningar – det kan beskrivas som ett stort multi-prao, perfekt för studiebesök och inspiration. Under ett besök på Yrkes-SM får elever se yrken "live" på nära håll, de får svar på frågor om utbildning och arbetsmarknad samt möjlighet att testa på olika yrken och arbetsmoment på ett kul sätt. På plats under Yrkes-SM finns guider, studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med och ställa frågor till.

Varför är Yrkes-SM viktigt?
Kompetensförsörjningen lyfts fram som en av de största utmaningarna till varför många företag inte kan växa och vara konkurrenskraftiga både på nationell och internationell nivå. Idag är det brist i tre av fyra yrken och det är svårt att rekrytera personer med rätt kompetens. Orsakerna är flera till varför matchningen på arbetsmarknaden inte fungerar.
Fler ungdomar och personer som står utanför arbetsmarknaden behöver välja yrkesutbildningar för att kunna matcha efterfrågan av arbetskraft.

Under Yrkes-SM:
- Förväntas 30 000 besökare
- Ska 250 ungdomar tävla i ca 50 olika yrken
- Möts företagsrepresentanter och ungdomar
- Finns företag, organisationer, utbildningar, elever, volontärer och massa andra personer på plats.

Läs mer på www.yrkessm.selänk till annan webbplats