Gå till innehåll

Landshövdingen bjuder in skånska vardagshjältar

På nationaldagen den 6 juni bjuds 42 skånska vardagshjältar in till middagsbuffé med landshövding Anneli Hulthén på Residenset i Malmö. Dessa eldsjälar har nominerats av kommunledningarna i Skåne för sina insatser och engagemang inom olika områden.

Klippans kommunledning har nominerat två eldsjälar; Carina Rasmusson som är enhetschef på äldreboendet Ljungåsen och Janicke Schreuder som är kommunarkivarie.

- Jag blev väldigt rörd när jag läste brevet med inbjudan från Skånes landshövding, berättar Carina. Det var verkligen en jätterolig överraskning. Jag älskar mitt arbete och brinner för mina medarbetare och våra äldre. Det är ett fint betyg att någon ser ens arbete.

Glad kvinna står utanför en byggnad

Carina Rasmusson

- Jag är jättestolt över att ha blivit nominerad och att kommunstyrelsen har förtroende för mig och mitt uppdrag, berättar Janicke Schreuder . Utan en bra ledning och stöd från alla kollegor hade det varit svårt att utföra mitt uppdrag som kommunens arkivarie.

- Jag har det roligaste jobbet i Klippans kommun. Det kommer upp nya frågor varje dag där information vi har behövs. Då får jag gå på skattjakt i arkivet. Man lär sig något nytt varje dag om klippans lokalhistoria som jag tycker är intressant.

Som arkivarie jobbar Janicke med flera olika frågor. Bland annat stöttar hon forskare, arbetar med att säkra information genom informationshanteringsplaner och ser till att alla handlingar i det fysiska arkivet bevaras på rätt sätt.

- Mitt uppdrag är att säkra information, både för idag och för framtiden. Jag ser till att vår informationsförsörjning är heltäckande och anpassad efter såväl individen som myndigheten och för forskningens behov.

Det sker också mycket utveckling inom arkivområdet exempelvis genom att vi idag arbetar digitalt allt mera. Detta ställer stora krav på oss när det gäller att säkra informationen och se till att information som ska bevaras för all framtid levereras in i vårt e -arkiv.

- Klippans kommun ingår i samverkan med 16 andra skånska kommuner och nätverket heter skånearkiv. Vi samverkar även om övriga arkivfrågor. Det är Lunds kommun som är huvudman för e-arkivet.

- Jag samordnar arkiveringen i klippans kommun. Alla gör sitt för att arkiveringen ska fungera i vår kommun och det är viktigt, berättar Janicke. Vi är beroende av varandra för att all information ska samlas in på ett korrekt sätt och att vi följer de lagar och regler som finns.

Glad kvinna står i ett arkivrum och håller i en stor bok

Janicke Schreuder

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 maj 2024